Iedereen voelt zich wel eens moe na een lange dag of een zware week, maar wat als je het gevoel hebt dat je gedurende een lange periode maar niet uitgeslapen raakt. Het gaat van kwaad naar erger en na een tijdje ben je overmand door een oververmoeid gevoel. Je weet niet meer wat je kan doen om dit oververmoeid gevoel aan te pakken. Ook je dagelijkse activiteiten beginnen eronder te lijden. In dit artikel beschrijven we de oververmoeidheid symptomen en ook wat je eraan kan doen. Verder geven we een inzicht in de mogelijke oorzaken van oververmoeidheid.

Oververmoeidheid symptomen: symptomen van een oververmoeid gevoel

Het oververmoeid gevoel of de oververmoeidheid symptomen beginnen vaak met een nacht slecht slapen. Als je tijdens een bepaalde periode onder hevige druk staat, wordt deze ene nacht al snel een week. Je denk dan dat je kan uitslapen tijdens het weekend, dus zo erg zal het wel niet zijn. Maar dat weekend lig je ook wakker omdat je niet weet hoe je al je taken zal kunnen aanpakken, wat ervoor zorgt dat je nog steeds de slaap niet kan vatten. Na een tijdje zal je dus met een slaaptekort kampen, wat zich zal vertalen naar andere activiteiten die je moet doen. Je aandacht verzwakt, je wordt sneller gefrustreerd, reageert vaak kwaad, vergeet belangrijke dingen,….

Oververmoeidheid begint vaak met hevige stress. Je staat gedurende een tijd onder druk en kan deze stress maar moeilijk van je afzetten. Je zal ook merken dat je vaak piekert over hoe je alles gedaan krijgt tijdens je vrije tijd. Kortom, je raakt in een constante staat van stress. Deze stress zal er op zijn beurt weer voor zorgen dat je niet goed of veel oppervlakkiger slaapt. Dit is geen goed nieuws, want het zijn net de diepe stadia van slaap die ervoor zorgen dat je fris kan opstaan.

Oververmoeidheid symptomen: behandeling van oververmoeidheid

Om je oververmoeid gevoel aan te pakken, kan je aan je onderliggende stress werken. Het is namelijk zo dat, als je stress afneemt en je weer tot rust kan komen, je beter kan slapen en je oververmoeid gevoel vaak mee zal afnemen. Zo nemen ook de oververmoeidheid symptomen af als je aan je stress werkt. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van je stress. Je zal leren hoe je kan omgaan met je stress en om de kans op stress te verminderen, maar ook hoe je het opkomende gevoel van stress kan aanpakken in de toekomst. Op die manier wordt de kans kleiner dat je opnieuw oververmoeid raakt en oververmoeidheid symptomen ervaart.

Oververmoeidheid symptomen: doe de stresstest

Om te weten in welke mate stress een invloed kan hebben op jouw oververmoeidheid, kan je de gratis stresstest invullen. Deze zal je vertellen wat jouw stressniveau is!