We zijn allemaal wel eens zenuwachtig, maar wat als je een constant gevoel van zenuwachtigheid ervaart. Je raakt maar niet gerustgesteld en je hart klopt veel sneller dan normaal. Dit heeft gevolgen op je werk, op je relatie en zelfs op je slaap. Maar wanneer zijn we nu te zenuwachtig en hoe merken we dat we niet meer tot rust komen? In dit artikel beschrijven we symptomen van zenuwachtigheid en behandelingen tegen een zenuwachtig gevoel.

Zenuwachtigheid: symptomen

Je bent zenuwachtig als je begint te zweten zonder een fysieke inspanning te doen. Je pupillen verbreden en je hart gaat sneller slaan. Je spieren spannen zich op en je begint oppervlakkiger te ademen. Soms, als je lange tijd zenuwachtig bent, is het mogelijk dat je wat pijn aan je hart of in je borst voelt. Het begint met een korte periode van stress, maar na een tijdje heb je het gevoel dat je je zenuwachtig gevoel maar niet kwijtraakt. Je voelt je voortdurend zenuwachtig, terwijl de reden van je stress misschien al verdwenen is. Dit kan ervoor zorgen dat je aandachtsproblemen krijgt, of dat je zelfs problemen hebt om te slapen. Je kan moeilijker inslapen of hebt problemen met doorslapen.

Zenuwachtig: oorzaken van zenuwachtigheid

Vaak ligt stress aan de oorzaak van zenuwachtigheid. Er was iets of er is iets waardoor je veel stress hebt en je hebt vaak het gevoel dat je niet goed weet hoe je het moet oplossen. Zoals eerder vermeld, kan het zelfs zijn dat je nog steeds zenuwachtig bent voor iets wat al voorbij is. Dan kan je bijvoorbeeld blijven piekeren over hoe je het anders had moeten aanpakken of hoe je het beter kan aanpakken in de toekomst. Mensen die met een blijvend zenuwachtig gevoel blijven zitten, hebben vaak een voortdurende verhoogde mate van stress.

Zenuwachtig: behandeling van een zenuwachtig gevoel

Omdat stress meestal aan de oorzaak ligt van een zenuwachtig gevoel, is het nuttig om deze stress aan te pakken. Je zal merken dat je zenuwachtige gevoel zal afnemen als je iets aan je stressniveau doet. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het komaf maken met stress. Het zal je helpen in het aanpakken van je stress en je tips aanleren hoe je in de toekomst met stressvolle situaties kan omgaan.

Zenuwachtig: doe de stresstest!

Om te weten in welke mate jij stress ervaart en welke invloed dit kan hebben op je zenuwachtige gevoel, kan je de gratis online stresstest invullen!