Als je een angstaanval hebt, reageren zowel je lichaam als geest hier hard op. Je lichaam zal plots op een hoog niveau het hormoon ‘adrenaline’ beginnen afscheiden.  Dit hormoon zal ervoor zorgen dat ons lichaam klaar is om te reageren op het ‘gevaar’. Je pupillen worden groter, je spieren spannen op, je hart begint sneller te slaan,…. In de prehistorie hielp deze reactie mensen vluchten van gevaar. In onze hedendaagse maatschappij krijgen we echter niet vaak meer te maken met reëel gevaar en vertoont ons lichaam deze reactie in geval van angst voor ireëel gevaar.

Onze geest zal ook reageren op deze reactie. Je zal het gevoel hebben dat je geen contact meer hebt met je lichaam of dat je als een soort buitenstaander kan kijken naar wat er gebeurt. Jij hebt precies geen controle meer over je bewegingen en ademhaling. Deze angst symptomen noemt men depersonalisatie en derealisatie. Je hebt namelijk het gevoel dat je weggetrokken wordt van de realiteit en lichamelijke functies. Deze angst symptomen komen niet altijd allemaal tezamen voor bij iedere angstaanval, maar om van een angstaanval te kunnen spreken moeten meeste van bovenstaande symptomen wel voorkomen.

Angstaanval? Wat doet ons brein bij een angstaanval?

Je vertoont waarschijnlijk iedere keer dezelfde angstreactie als je in contant komt met dezelfde situatie, omdat je brein onthoudt dat je angst moet tonen in die bepaalde situatie. Die situatie kan zijn: boodschappen doen, buiten huis gaan, aanrakingen,… kortom er zijn veel verschillende soorten situaties die een angstreactie kunnen uitlokken. Op het moment dat je in aanraking komt met de situatie, ontstaat er een communicatie tussen de hippocampus en de amygdala. Deze delen van de hersenen staan in voor het geheugen en het interpreteren van situaties. De amygdala gaat vervolgens het signaal naar de hippocampus sturen dat je angstig moet zijn, waarop de hippocampus meer adrenaline gaat afscheiden om te reageren.

Angstaanval? Hoe doorbreek ik de negatieve cirkel?

Je kan deze communicatie tussen je hippocampus en amygdala veranderen naar een communicatie die geen angstaanval uitlokt aan de hand van training in therapie. De therapie zal je helpen bij het herstructureren van je reactie. Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier is geïnspireerd op deze technieken en is gespecialiseerd in het helpen van mensen bij angstaanvallen op een laagdrempelig niveau. Het kan je helpen gedachten herstructureren en je helpen ontdekken wat je kan helpen in het aanpakken van je angst.

Angstaanval? Doe de gratis angst test!

Wil je weten in welke mate jij angst ervaart? Doe dan hier onze gratis online angst test! Het vertelt je tevens welke invloed je angst en angstaanval kan hebben op je algemeen welzijn.