Antidepressiva wordt steeds meer en meer voorgeschreven. Uit onderzoek is gebleken dat het een nuttige hulpbron kan zijn bij het aanpakken van depressie. Bij een combinatie van therapie en antidepressiva heb je namelijk in sommige gevallen des te sneller resultaat. Maar antidepressiva is niet altijd nuttig om te nemen. Het kan soms ook geen extra bijdrage leveren en bij sommigen heeft het zelfs negatieve neveneffecten. Op het einde van de rit blijft het natuurlijk jouw keuze om antidepressiva te nemen of niet, maar je kan volgende tips in je achterhoofd houden bij je keuze om antidepressiva te nemen of niet.

Antidepressiva? Gebruik van antidepressiva bij genetica

Vormen van depressie, die genetische veroorzaakt zijn, zijn doorgaans zwaardere depressies. Met genetisch veroorzaakt bedoelen we dat er iets in je DNA zit dat depressie kan triggeren. Het wil niet noodzakelijk zeggen dat, als je aanleg hebt om depressie te ontwikkelen, dat dit sowieso zal gebeuren, maar het kan een factor zijn. Deze soorten depressie zijn iets moeilijker te behandelen, aangezien ze vaak zwaarder en langduriger zijn. Bij deze vormen van depressie wordt antidepressiva vaak aangeraden als ondersteuning van therapie, of soms zelfs om de positieve evolutie te blijven voortzetten na een behandeling.

Antidepressiva? Gebruik van antidepressiva bij lichte vormen

Bij depressies die nog niet zo lang geleden ontstaan zijn of waarbij men net voldoet aan de symptomen om van depressie te spreken, zijn in het algemeen iets gemakkelijk te behandelen van genetische vormen van depressie. Met de nodige motivatie en juiste instelling kunnen de meeste van deze depressies aangepakt worden zonder antidepressiva. Het kan ook zijn dat de depressie complexer ineen zit dan oorspronkelijk gedacht, waardoor antidepressiva misschien wel in overweging genomen kan worden.

Antidepressiva? Moet ik het nu nemen of niet?

Die keuze is volledig aan jou. Jij hebt het beste zicht op je eigen capaciteiten om de depressie 'bij de horens te vatten'. Neem het advies van je arts hier echter ook in acht, hij/zij kan je namelijk de meest gepaste hulpverlening aanraden, al dan niet met antidepressiva.

In dit artikel werden reeds de voor- en nadelen van antidepressiva besproken, maar ook werd benadrukt dat het op het einde van de rit jouw keuze is. Soms krijgen we vragen als: "Ik wil eigenlijk geen medicatie nemen, wat moet ik nu doen?". Wat je reeds weet, is dat antidepressiva in sommige gevallen een enorme hulp is of in sommige depressies zelfs noodzakelijk. Wanneer je met jouw vertrouwenspersoon (arts, psychotherapeut, psychiater,...) bespreekt wat de beste behandeling voor jou is en je ziet antidepressiva absoluut niet zitten, kan je hen altijd vragen of er ook andere mogelijkheden zijn. Hij/zij zullen je hier de beste raad in geven. Op het einde is het sowieso jouw keuze, maar we raden toch aan hun raad niet in de wind te slaan.

Antidepressiva? Online zelfhulp?

Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier legt de keuze betreffende antidepressiva bij jou. Het programma ondersteunt je namelijk bij het ontdekken van je eigen mogelijkheden en hoe je deze krachtbronnen kan gebruiken om uit je depressie te geraken. Of je bij dit programma al dan niet antidepressiva ter ondersteuning kan gebruiken, bespreek je best even met je arts. De finale keuze ligt natuurlijk bij jou, maar hij/zij kent je voorgeschiedenis en kan je hierin het beste adviseren.

Antidepressiva? Gratis depressietest!

Naast het programma biedt Mijn Kwartier ook een gratis depressietest aan die je in enkele minuten vertelt wat jouw depressieniveau is.