Depressie is alom gekend.  Zijn varianten daarentegen zijn wat minder gekend. De laatste tijd hoor je meer en meer over manische depressie. Manische depressie is een variant van depressie met veel gelijkaardige kenmerken. Toch is manische depressie iets helemaal anders dan depressie. Lees hier meer over de symptomen en de behandelingsmogelijkheden van manische depressie. Verder vind je hier ook een manisch depressief test.

Manisch depressief test: symptomen van manische depressie

Manische depressie is hetzelfde als depressie, maar met manische periodes. Het is inderdaad zo dat je tijdens een depressieve periode je hetzelfde voelt als tijdens een depressie. Je bent voortdurend somber, huilt vaak ,piekert veel en zult merken dat je meer problemen krijgt met je geheugen.  Je hebt vaak geen zin om op te staan in de morgen en kan je niet meer aanzetten tot veel te doen. Tijdens een manische periode bemerk je net het tegenovergestelde van de depressieve periode. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan, bent voortdurend opgewekt en wilt van alles ondernemen. In sommige gevallen worden mensen met manische depressie ook agressief.

In veel gevallen hebben mensen met manische depressie last van financiële problemen, dat vooral tot uiting komt tijdens de manische periodes. In deze periodes willen mensen met manische depressie namelijk veel ondernemen en denken ze vaak ook dat ze geld hebben, terwijl dat niet zo is. Mensen in manische periodes geven vaak geld uit dat ze niet hebben, wat ze depressiever maakt in depressieve periodes. Het blijft niet bij kleine aankopen, maar vaak doen deze mensen grote aankopen, zodat het bijna onmogelijk is om uit de schulden te geraken. Als ze dan doorhebben wat er gebeurd is tijdens de manische periodes, zullen ze vaak nog depressiever worden.

Bij een manische depressie duren de manische periodes korter als de depressieve periodes. Een depressieve periode kan gemakkelijk maanden duren, terwijl manische periodes eerder 2à3 weken duren.

Manisch depressief test: behandeling van manische depressie

Als je manisch depressief bent, is het nuttig om je depressieve periodes onder controle te krijgen en om ervoor te zorgen dat de dieptepunten aangepakt worden. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van depressie. Het helpt je in het creëren van nieuwe gewoonten, die ervoor zorgen dat je je depressie onder controle kan krijgen.

Manisch depressief test: doe de depressietest

Wil je weten in welke mate jij depressieve symptomen vertoont, doe dan de gratis depressietest. De test duurt een 5-tal minuten en vertelt je meteen erna wat jouw depressiescores is.