Geen zin in seks?
Mijn man raakt me niet meer aan.
Mijn vrouw heeft geen zin in seks.
Ik heb geen zin meer.
Hij wil mij niet meer.
Je hoort het vaak. Soms wijst het op problemen in de relatie, maar vaak is het gewoon een teken dat het niet goed gaat met de persoon zelf. Als partner moet je het daarom niet te persoonlijk opnemen. En als je zelf minder zin hebt in seks, hoef je niet direct te gaan twijfelen aan je relatie.
Minder zin in seks door stress, burn-out of depressie?
De zin in seks vermindert vaak tijdens diepe depressies en vaak ook bij algemene stress, spanning of burn-out. Langdurige stress overprikkelt de bijnierschors die stresshormonen aanmaakt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de hersencentra die verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens, aantrekking en onze zin in seks.
Verminderde potentie door stress, burn-out of depressie?
Ook potentie kan verminderen door depressie, stress en burn-out. De langdurige uitputting en vermoeidheid gooit ons hormonaal systeem overhoop en maakt dat je als man minder gemakkelijk een erectie of zaadlozing krijgt. Daar komt nog bovenop dat je als man je dan onzeker gaat voelen en begint te piekeren over je prestaties in bed. En dit piekeren leidt tot een bijkomende faalangst waardoor je meer en meer geblokkeerd geraakt.
Hoe los je verminderde zin in seks op?
Een goede start kan zijn om dit thema als koppel bespreekbaar te maken door er samen over te praten, door begrip te tonen voor de gevoelens van je partner en door te laten merken dat je zeker de schuld niet bij elkaar legt. Een goed gesprek is een goed begin.
Het is ook belangrijk om te achterhalen of stress of depressie een oorzaak kan zijn. Om te achterhalen of je huidige stress of depressie niveau te hoog is, kun je onze online zelftest doen. Je ontdekt dan of je op dit moment op stress en depressie in het groen, geel, oranje, rood of donkerrood scoort.
Wat kan ik doen als mijn verminderde zin in seks door stress komt?
Er bestaan verschillende manieren om je stress te verminderen en zo je zin in seks terug te krijgen. Je kan in gesprek gaan met je huisarts en mogelijkheden bespreken zoals verschillende vormen van therapie.
Je kan uiteraard ook kiezen voor het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Tijdens dit programma werk je zelfstandig elke dag 15 minuten aan je herstel. Je kan het programma vanuit je huis volgen en er op elk gewenst moment mee te starten. Het programma volgt een oplossingsgerichte aanpak met principes uit de oplossingsgerichte therapie en cognitieve gedragstherapie. Tijdens het hoofdprogramma leer je gaandeweg om zelf je vicieuze stresscirkel te breken. Ook zijn er specifieke modules om extra te helpen bij het verminderen van depressie symptomen, indien je daar last van hebt, en andere modules indien je bijvoorbeeld meer last hebt van angst.
Dr. Paul Koeck