Geen zin in seks?

Mijn man raakt me niet meer aan.

Mijn vrouw heeft geen zin in seks.

Ik heb geen zin meer.

Hij wil mij niet meer.

Je hoort het vaak. Soms betekent het dat er iets mis zit in de relatie. Vaak echter is het gewoon een teken dat het niet goed gaat met de persoon en moet je het als partner niet te persoonlijk opnemen.

Verminderen stress, burn-out of depressie zin in seks?

Ja, zeker bij diepe depressies en vaak ook bij algemene stress, spanning of burn-out. Langdurige stress overprikkelt de bijnierschors die stresshormonen aanmaakt en zo een negatieve invloed kan uitoefenen op de hersencentra die verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens, aantrekking en ook voor onze zin in seks.

Verminderen stress, burn-out of depressie onze potentie?

Ja, zeker. De langdurige uitputting en vermoeidheid gooit ons hormonaal systeem overhoop en maakt dat je als man minder gemakkelijk een erectie of zaadlozing krijgt. Daar komt nog bovenop dat je als man je dan onzeker gaat voelen en begint te piekeren over je prestaties in bed. En dit piekeren leidt tot een bijkomende faalangst waardoor je meer en meer geblokkeerd geraakt.

Hoe los je deze verminderde zin in seks op?

Een goede start kan zijn om dit thema als koppel bespreekbaar te maken door er samen over te praten, door begrip te tonen voor de gevoelens van je partner en door te laten merken dat je zeker de schuld niet bij elkaar legt. Een goed gesprek is een goed begin.

Vervolgens dien je uit te maken of stress een oorzaak kan zijn. Daarvoor kan je starten met onze online test. Wanneer een van de wijzers in onze stressmeters op oranje of rood (ernstige stress) staan, is het aangewezen om hulp te zoeken.

Welke hulp kan me helpen?

Als je een goede band hebt met je huisarts, kan je het thema zeker met hem al bespreken. Vervolgens heb je een aantal mogelijkheden. Je kan opteren voor een oplossingsgerichte cognitieve therapie, voor gedragstherapie, hypnotherapie of voor het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Je kan dit programma van bij je thuis in je woonkamer volgen zonder dat je de stap moet zetten om een afspraak te maken met een therapeut of je in te schrijven op lange wachtlijsten. Je kan daar meer over lezen in het gratis e-boek dat je kan downloaden nadat je je test hebt afgerond.

Hoe kan ik nu testen of ik stress heb?

Wij ontwikkelden een eenvoudige online test die je toelaat om zelf te testen of je aan een of andere vorm van stress leidt. Door 21 korte vraagjes te beantwoorden kan je zien hoe je scoort en deze test bespreken met je huisarts of met onze hulpverleners.

Dr. Paul Koeck