De meeste mensen kennen depressie. Het is een stoornis waardoor je je somber gaat voelen en vaak ook je levenskracht afneemt. Maar wat is manisch depressief nu precies? En hoe kan je een manische depressie herkennen? Dit artikel geeft meer uitleg over wat manisch depressief nu precies inhoudt, wat de symptomen zijn en geeft tips voor een behandeling.
Manisch depressief? Wat is het?
Als je manisch depressief bent, bestaat je leven uit twee periodes. In de eerste periode voel je je depressief. Dit voldoet aan het beeld dat de meeste mensen over depressie hebben. Je voelt je somber, piekert heel de tijd en hebt nergens geen zin meer in. Het liefst van al zou je de hele tijd rustig in je bed willen blijven liggen en niet doen. Maar als je niets aan het doen bent, nemen de piekergedachten je hersenen over, waardoor je hersenen na een tijdje oververmoeid zullen worden.
Naast je depressieve periode, heb je ook een andere periode. Deze wordt de manische periode genoemd. Tijdens deze periode hebben de mensen uit je omgeving totaal niet meer de indruk dat je depressief bent. Je gaat je namelijk heel euforisch voelen, of soms heel opgefokt, en hebt vaak het gevoel dat er niets in dat jij niet aankan. Voor sommige betekent de manische periode ook dat ze agressief worden, maar dit is slecht een minderheid van de mensen.
Manische depressie? Symptomen
De depressieve periode wordt gekenmerkt door dezelfde symptomen als iemand die een depressie heeft. Je hebt nergens meer zin in, voelt je somber, wilt het bed niet uit en loopt een hele dag te piekeren over wat voor een mislukkeling je bent. Je kan moeilijk nog slapen, krijgt geheugenproblemen en kan moeilijk je aandacht voor een lange tijd op hetzelfde richten. Vaak neemt je zin voor seks ook drastisch af in de depressieve periode en huil je vaak.
De manische periode is het tegenovergestelde van de depressieve periode. Je voelt je onoverwinnelijk, bent altijd goed geluimd en hebt het gevoel dat je de wereld aankan. Mensen, die in deze periode zitten, gaan vaak ook veel geld uitgeven dat ze niet hebben. Ze doen waanzinnige aankopen en denken dat het oké is. Dat ze het geld wel hebben of het wel ergens vandaan zullen halen. Deze mensen hebben dus vaak ook schulden.
Als ze dan uit de manische periode komen en zien hoeveel schulden ze hebben , zal dat hen nog depressiever maken. Op die manier wisselt iemand die manisch depressief is, depressieve periodes af met manische periodes. Deze periodes kunnen zo’n 2-3 maanden voorkomen, maar in het algemeen zijn de manische periodes van kortere duur als de depressieve periodes.
Manisch depressief? Hoe kan ik het behandelen?
Als je manisch depressief bent, kan je je depressie aanpakken aan de hand van het online zelfhulpprogramma volgen. Het programma is ontwikkeld tegen depressie en zal je ondersteunen in het aanpakken van je negatieve gedachten en je helpen ontdekken wat jou gelukkig maakt.
Manisch depressief? Doe de depressietest!
Je kan gratis onze online depressietest invullen, die je meer vertelt over jouw depressieniveau. Na het invullen van de test krijg je meteen jouw persoonlijke scores!