Depressie bij een geliefde? Vermoedelijk is dit één van de moeilijkste dingen om mee om te gaan. Zien dat iemand, die je graag ziet, niet gelukkig is en in een depressie geraakt. Omdat mensen met depressie anders reageren, is het niet gemakkelijk om te weten hoe je nu hierop moet reageren. Hoe je moet omgaan met een depressie bij een geliefde is niet evident en er bestaat geen handleiding voor.

Om je te helpen communiceren met je geliefde, zetten we verschillende symptomen van depressie op een rijtje en hoe jij hierop kan reageren.

Depressie bij een geliefde? Je geliefde sluit zich af?

Bij depressie komt het vaak voor dat mensen het gevoel hebben alleen te staan met hun gevoelens, dat niemand hen begrijpt. Wat je hier kan doen om je geliefde te helpen, is een open geest proberen houden. Depressie bij een geliefde is niet gemakkelijk, omdat we erg close zijn met deze persoon en er alles aan willen doen om hen verder te helpen. Het is nuttig om je eens proberen te distantiëren van deze ideeën en te proberen luisteren naar wat hij/zij te zeggen heeft, ook al doet dit pijn. Je hoeft het er niet akkoord mee te zijn, maar het kan wel helpen om elkaar beter te begrijpen.

Depressie bij een geliefde? Je bent te betrokken en ervaart zelf depressie symptomen?

Omdat een depressie bij een geliefde niet gemakkelijk is, moet voorgaande tip met een korreltje zout genomen worden. Als je zelf merkt dat je te betrokken bent, of dat je zelfs depressie symptomen ondervindt, omdat je te betrokken bent, is voorgaande tip geen goed idee. Hier stellen we dan transparantie voor. Wat wil dit zeggen?

Transparantie is een term, die gebruikt wordt in de psychologie, waarbij een psycholoog eerlijk aangeeft wat hij/zij voelt. Zo kan het zijn dat een psycholoog zich niet langer capabel voelt om de cliënt verder te helpen, omdat hij/zij te betrokken is, zelf iets gelijkaardigs heeft meegemaakt,.... Kortom, de psycholoog zal op dat moment eerlijk zeggen dat hij/zij begaan is met de cliënt, maar open zijn omtrent waarom hij/zij de cliënt niet meer kan verder helpen. Dit kan jou ook helpen omgaan met een depressie bij een geliefde. Als je merkt dat je te betrokken bent en praten niet meer helpt, kan je met begrip voor beide situaties open communiceren over je gevoelens en eventueel voorstellen andere hulp te zoeken.

Depressie bij een geliefde? Wat is belangrijk om te weten?

Als je moet omgaan met een depressie bij een geliefde, is er nooit een pasklaar antwoord omtrent hoe je dit het beste doet. Wat wel nuttig is, is om eerlijk over je eigen gevoelens te communiceren, maar de persoon wel het gevoel geven dat je er altijd zal zijn voor hem/haar.

Daarnaast is het nuttig om tijdens een gesprek jouw geliefde te stimuleren om eigen leven weer in handen te nemen. Veel mensen met depressie ervaren 'aangeleerde hulpeloosheid', wat betekent dat ze het gevoel hebben toch niets aan de situatie te kunnen veranderen. Je kan hen op een open manier meedelen dat niemand anders iets aan de situatie kan veranderen, maar dat ze zelf baas zijn over hun eigen leven.

Depressie bij een geliefde? Hoe behandel ik depressie?

Het is vaak moeilijk om de eerste stap te zetten naar een hulpverlening, zeker als het gaat om een depressie bij een geliefde. Als je een geliefde wil steunen in de stap te zetten naar een hulpverlening, kan het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier deze stap minder groot maken. Het programma bevat therapeutische technieken, die je zullen helpen een kwartier per dag aan jezelf te werken, om jouw leven weer in eigen handen  te nemen en je geluk te herontdekken.

Depressie bij een geliefde? Doe de gratis depressie test!

Je kan eventueel voorstellen aan je geliefde om onze gratis depressie test te doen, om zo te ontdekken of er sprake is van depressie symptomen. Je kan eventueel zelf ook deze test doen, zodat je kan ontdekken of je eventueel te betrokken bent bij de depressie van een geliefde en zelf depressie symptomen ervaart.