Als anderen een burn-out hebben en je er als buitenstaander naar kijkt, is het vaak moeilijk om te weten hoe je hem/haar kan helpen. Vaak proberen we tips te geven of te praten met hem/haar, maar niets lijkt te helpen. In dit artikel geven we je tips and tricks die je kunnen helpen om iemand met burn-out te ondersteunen.

Geliefden helpen: mag ik advies geven?

Vaak is het zo dat mensen met burn-out niet goed reageren op advies. Je probeert hen te helpen, maar zij hebben vaak het gevoel dat hen iets opgelegd wordt. Wat je wel kan doen is ideeën zaaien. Je kunt proberen om meer gebruik te maken van ik-boodschappen, wat wil zeggen dat je alles overbrengt vanuit de ik-vorm. Dus in plaats van te zeggen "je zou dit eens moeten proberen", kan je advies geven in de vorm van "ik heb dit eens geprobeerd, maar bij jou zal het waarschijnlijk niet werken". Zo creëer je dialoog en heeft de persoon het gevoel dat hen niets wordt opgelegd.

Geliefden helpen: hoe voer ik best een gesprek met iemand met burn-out?

Het gevaar waar mensen met een burn-out vaak in verkeren is dat ze gewend raken aan de negatieve spiraal. Vaak is het zo dat mensen met een burn-out zich eerder focussen op negatieve dingen en je in een gesprek met hen, niet vaak de indruk krijgt dat ze iets positief willen overbrengen. Wat je zou kunnen doen is, in plaats van advies geven, dingen proberen zoeken die ze al goed doen. Je kunt hen bijvoorbeeld wijzen op welke doorzetters ze zijn. Door krachtbronnen te vernoemen, kan het zijn dat je gesprekspartner zelf iets positiever wordt en ook op zoek gaat naar eigen krachtbronnen.

Geliefden helpen: hoe helpt Mijn Kwartier tegen burn-out?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat mensen probeert bewust te maken van deze krachtbronnen. Dagelijks krijgen zij filmpjes en vragen, die nieuwe inzichten stimuleren. Zo kunnen zij ook komen tot oplossingen, die voor hun aangewezen zijn.

Geliefden helpen: hoe test ik of iemand een burn-out heeft?

Je kunt hem/haar vragen om de gratis online burn-outtest te doen. Deze geeft namelijk meteen de scores weer op burn-out, stress en depressie!