Burn-out komt steeds vaker voor op de werkvloer. 1 op de 20 werknemers zit thuis met een burn-out. Je hoort ook steeds vaker dat iemand in je directe omgeving een burn-out heeft of op het punt staat om er één te ontwikkelen. Per decreet is het sinds 1 september verplicht om aan burn-out preventie te doen als leidinggevende. Er bestaan veel verschillende mogelijke hoe je dit kan doen of veel verschillende cursussen die gericht zijn op burn-out preventie. Hoe kies je er nu één of waar moet je beginnen met zoeken? Om leidinggevende op weg te helpen, beschrijven we in dit artikel de symptomen van burn-out en wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden bij burn-out

Tips voor leidinggevende bij burn-out: de symptomen van burn-out

Om te beginnen zal je merken dat werknemers met burn-out niet meer hetzelfde reageren als je hen iets vraagt of ook moeilijkheden ondervinden met bepaalde taken uit te voeren. Als je burn-out hebt, voel je je namelijk uitgeput. Je hebt het gevoel dat zelfs de simpelste dingen of meest gemakkelijke dingen om uit te voeren, te moeilijk zijn en teveel energie vragen. Omdat hun hersenen vol zitten en ze zich uitgeblust voelen, zullen werknemers met burn-out of beginnende burn-out ook moeite hebben met concentreren. Ze ervaren namelijk veel stress en dat zal hen bij vele taken afleiden, zodat ze er vaak langer over doen om een bepaalde taak af te werken dan vroeger. Concentratie en aandacht zijn twee factoren die erg aangetast worden als iemand een burn-out heeft of een burn-out aan het ontwikkelen is.

Het hebben van een burn-out kan dus een grote invloed hebben op je werk, wat in veel gevallen ook zo zal zijn. Zeker als er taken bijkomen, zal iemand met een burn-out zich verloren voelen en door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is het nuttig om aan burn-out preventie te doen, omdat burn-out een negatief rendement bij beide partijen nalaat. Voor de werknemer bestaat dit negatief affect uit het ervaren van veel stress, zich uitgeblust voelen, en mentaal op zijn. Hij/zij zal nog amper in staat zijn om simpele dingen te ondernemen, zonder daarbij stress te ervaren of zich verloren te voelen. Voor hem/haar kost het dus zowel tijd en moeite om uit deze burn-out te geraken, waarbij zij vaak enkele maanden afwezig zijn van het werk. Voor een werknemer is een burn-out ook een negatief rendement, omdat in de eerste plaats taken of deadlines niet meer zo snel afgewerkt worden als vroeger, of zelfs niet meer afgewerkt worden. Daarna, als de werknemer tijd voor zich nodig heeft, valt er een werkkracht tussenuit, wat ook voor de leidinggevende voor problemen kan zorgen.

Tips voor leidinggevende bij burn-out: behandeling van burn-out

Dr. Koeck geeft dagtrainingen voor leidinggevende omtrent burn-out. Deze dagtraining omvat: uitleg over symptomen van burn-out, het herkennen van burn-out, neurologische processen bij burn-out, communicatietechnieken bij burn-out, hoe communiceren in een multidisciplinair team, tips omtrent preventie en informatie over re-integratie.

Tips voor leidinggevende bij burn-out: doe de stresstest

Wil je weten in welke mate jij stress ervaart en dat kan leiden tot een burn-out, kan je altijd de gratis stresstest invullen!