Voel je dat bepaalde dingen je de laatste tijd teveel aan het worden zijn? Dat het moeilijk is je school/je werk met je andere levensdomeinen te blijven combineren? Lijkt het alsof je takenpakket maar blijft groeien?

Dan kan het zijn dat je na een tijdje symptomen van overspannen zijn ervaart. In het algemeen verdwijnen deze symptomen van overspannen zijn niet zomaar en kunnen ze erg veel energie vragen, wat op meerdere vlakken gevolgen kan hebben, zoals bijvoorbeeld je humeur begint te schommelen, je lijkt nooit rust te kunnen vinden,...

Overspannen zijn? De symptomen?

Overspannen zijn is als het ware een vicieuze cirkel van stress, waarin je voortdurend in actie dient te zijn. Zelfs een week vakantie lijkt je maar niet terug 'op positieven' te kunnen brengen': van de moment je weer aan je werk begint, voel je dat alles weer op je afkomt en lijkt het alsof de rust, die je genomen hebt, voor niets is geweest.

Vaak voorkomende symptomen van overspannen zijn zijn humeurschommelingen, waarbij je merkt voortdurend te willen beginnen wenen, verhoogd stress niveau, waardoor je geen rust kan vinden, slaapproblemen, waardoor de dagen nog zwaarder worden,... Vaak begin je ook meer aan jezelf te twijfelen of begin je net werk te ontwijken.

Overspannen zijn? De behandeling!

Er zijn veel verschillende manieren om met een zware werkdruk om te gaan. Spijtig genoeg zijn velen daarvan op lange termijn niet gezond voor geest en lichaam. Denk hier bijvoorbeeld aan ontwijkingsgedrag of perfectionisme of je des te meer in je werk beginnen storten.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis begeleidt in het aanpakken van ongezonde coping mechanismes (reacties op hoge werkdruk), stress en andere symptomen van overspannen zijn. Het geeft je inzichten in gekende overspanning mechanismes en leert je ontdekken wat gezonde mogelijkheden om hiermee om te gaan, om zo overspannen symptomen te verminderen en aan hervalpreventie te doen.

Overspannen zijn test? Doe hier de gratis stress test!

Wil je graag weten in welke mate jij stress en andere gevolgen van overspannen zijn ervaart? Doe dan hier de gratis stress test!