Je kent het wel: je loopt op straat en je kind krijgt een woedeaanval. Omstaander kijken al naar je met een waanachtig oog en vragen zich af of je wel een goede moeder bent. Je ziet hen gewoon oordelen. Op die moment is er altijd wel iemand die het niet kan laten om zich te moeien met de manier hoe jij je kind opvoedt. Maar weet jij eigenlijk niet wat het beste is voor je kind? Wat zorgt ervoor dat anderen naar jou komen met al deze tips? Denken ze dat ze kinderen zoveel beter kunnen opvoeden? Moeders en ook vaders vinden het in het algemeen heel vervelend als andere mensen zich ongevraagd beginnen bemoeien met de opvoeding van hun kind. Lees hier meer over hoe je hiermee kan omgaan en waarom ze dit nu eigenlijk doen.

Bemoeienissen tijdens de opvoeding? Waarom?

In de inleiding zeiden we dat mensen op straat zich vaak kunnen moeien met de opvoeding, maar het kan ook zijn dat familieleden constant tips geven over hoe om te gaan met je kind. In veel gevallen is dit je moeder, die al ervaring heeft met opvoeden en toch vindt dat je bepaalde dingen anders kan doen. Na een tijdje kan het ook zijn dat je je onzeker begint te voelen door al deze bemoeienissen. Je begint jezelf als moeder in twijfel te trekken en schaamt je als moeder als je kind dan een driftbui krijgt.

Bemoeienissen tijdens de opvoeding? De oplossing

Je kan de bemoeienissen van anderen vaak niet stoppen maar wel de manier hoe jij hiermee omgaat. Zeker als het je eerste kind is, kan het zijn dat je je erg onzeker voelt en dat dit een invloed begint te hebben op je leven. Daarenboven is je leven hard verandert en kan je merken dat deze verandering niet altijd even gemakkelijk is voor jou. Zo kan je stress ervaren, of zelfs soms huilbuien krijgen.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat ouders helpt in het aanpakken van deze gevoelens en hen helpen bij hun stress aan te pakken.

Daarenboven bevat het programma een module over communicatietechnieken, zodat je mensen die zich bemoeien op een vriendelijke , maar duidelijke manier kan zeggen dat je zelf bekwaam genoeg bent en hun tips niet nodig hebt.

Bemoeienissen tijdens de opvoeding? Doe de stresstest!

Als je wil weten of je als vader of moeder stress ervaart en in welke mate deze stress een invloed heeft op jouw leven, doe dan hier de gratis stresstest!