Heb je soms het gevoel dat je een burn-out onbewust wel zag aankomen, maar er nooit bij hebt stil gestaan dat dit symptomen zijn van een burn-out? Oké, je merkte dat je vaak piekerde, en dat je gepreoccupeerd was door stress, dat het je leven beheerste, maar was dit nu werkelijk zo erg? Waarschijnlijk zal je zelfs nu je in een burn-out zit, het moeilijk vinden om niets te doen of rust te nemen. Dit is echter heel belangrijk eens je in een burn-out zit. Het is een onderdeel van je helingsproces. Als je niet rust neemt tijdens een burn-out, is de kans groot dat je na je ziekteverlof of zelfs tijdens al weer in een nieuwe burn-out hervalt. Maar wat zijn nu de oorzaken van burn-out? Het kennen van de oorzaken is vaak een eerste stap in de richting van genezing!

Oorzaken van burn-out? Coping style!

Er zijn veel verschillende oorzaken van burn-out, zoals perfectionisme, zware stresserende periode, ‘overload van werk’,… Echter zijn veel van deze oorzaken te herleiden naar één: coping style. Coping style wil zeggen de manier waarop je met dingen omgaat. In dit geval hoe je omgaat met stress, of een toename van werk. Bij een burn-out is het nuttig om te zien wat jij in de toekomst kan veranderen en niet wat anderen kunnen veranderen. Het is namelijk het best dat jij nu het heft in eigen handen neemt en ervoor zorgt dat burn-out geen kans meer krijgt bij jou.

Burn-out ontstaat doordat mensen niet goed of niet op een goede manier reageren op een situatie die hen veel stress bezorgt. Na een tijdje stapelt deze stress zich op en kunnen we spreken van burn-out. Dit is dus ook de rede waarom sommige mensen in een zelfde situatie wel of niet een burn-out ontwikkelen. Andere mensen hebben een andere coping style, die misschien gezonder is voor hen en er dus voor zal zorgen dat zij niet in een burn-out geraken.

Oorzaken van burn-out? Behandelen van burn-out

Coping style en andere mogelijke oorzaken van burn-out kan je aanpakken door middel van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Dit programma helpt je ontdekken wat jouw burn-out nu precies inhoudt en wat jij kan doen om in de toekomst een burn-out te vermijden en je huidige burn-out aan te pakken, zodat je je niet langer moe en somber voelt!

Oorzaken van burn-out? Doe de burn-outtest!

Wil je weten in welke mate de symptomen van burn-out al aanwezig zijn bij jou, of wil je weten waar jij zit op de ladder naar burn-out? Doe dan hier de gratis en vrijblijvende burn-outtest, die je na afloop meteen jouw scores zal vertellen!