ADHD is welbekend in de volksmond. Soms denken we te snel dat iemand ADHD heeft als hij/zij moeite heeft met stilzitten, maar wat zijn nu de specifieke symptomen van ADHD? Een minder bekende vorm van ADHD is ADD, dat dezelfde symptomen heeft als ADHD, maar waar de hyperactiviteit ontbreekt. In dit artikel beschrijven we de ADHD kenmerken en welke mogelijke behandelingen er bestaan.

ADHD kenmerken: wat zijn de kenmerken van ADHD?

Het hoofdkenmerk van ADHD is de hyperactiviteit. Kinderen en jongeren met ADHD hebben veel moeite met stilzitten of zich lang te concentreren op één ding. Vaak willen kinderen met iets spelen en zijn ze het na 5 minuten al beu. Ook is het lievelingsvak van veel van deze kinderen lichamelijke opvoeding, omdat ze zich daar kunnen uitleven. School is voor hen vaak moeilijk, omdat ze dan een hele tijd moeten stil zitten en blijvend concentreren. Als je kinderen hebt met ADHD, moet je hen vaak ook begeleiden bij het maken van hun huiswerk, aangezien ze het ook hier moeilijk vinden zich blijvend te concentreren.

Het concentratieprobleem en de hyperactiviteit zijn de hoofdkenmerken van ADHD, maar verder hebben deze kinderen of jongeren vaak moeite met de impulscontrole. Dit wil zeggen dat als ze iets willen, ze het niet willen uitstellen en op die moment willen. Verder vinden ze het vaak ook moeilijk om emoties te uiten en soms om ze te begrijpen.

ADHD kenmerken: wat kan de ADHD kenmerken verergeren?

Stress kan ADHD kenmerken verergeren. Het is namelijk zo dat stress een lichamelijke reactie uitlokt, waardoor het moeilijk is om stil te blijven zitten. Stress zorgt er ook voor dat we ons minder goed kunnen concentreren. Stress is dus het best te vermijden als je ADHD hebt, aangezien het ervoor zal zorgen dat je symptomen nog erger worden.

ADHD kenmerken: behandeling

Als je ADHD hebt en stress, is het belangrijk om deze stress aan te pakken. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt bij het aanpakken van stress, depressie of angst. Als je je stress aanpakt, kan het zijn dat je ADHD kenmerken afnemen of minder erg worden.

ADHD kenmerken: doe de stresstest!

Om te ontdekken of jouw stress een invloed heeft op je ADHD kenmerken, kan je altijd de gratis stresstest doen. Deze zal je namelijk vertellen in welke mate stress een invloed kan hebben op je ADHD kenmerken. Na het invullen van de test, krijg je meteen jouw persoonlijke score.