Als een geliefde overlijdt, kan dat een grote impact op ons leven hebben. Het kan zelfs zijn dat we er voor lange tijd depressief door worden. Maar als je nu somber bent door het overlijden van een geliefde, is dat dan niet eerder rouw tegenover depressie? Er zijn bepaalde voorwaarden aan depressie. Het overlijden van een geliefde kan een criteria zijn om niet van depressie te spreken. In dit artikel verdiepen we dit uit en stellen we ook behandelingen voor rouw en depressie voor.

Depressie bij overlijden? Kan dat?

Om een depressie vast te stellen wordt doorgaans de handleiding van de DSM gebruikt. Hierin staat geschreven dat je niet depressief kan zijn door het overlijden van iemand. Dit valt namelijk onder de noemer rouw en niet onder de noemer depressie. Rouw en depressie trekken hard op elkaar wat betreft de symptomen en zijn dus moeilijk uit elkaar te houden. Ze verschillen in deze context dus enkel van oorzaak. Echter kan het wel zijn dat rouw overgaat in een depressie. Dit wil zeggen dat als je lang blijft rouwen, de somberheid je leven overheerst en de somberheid ook verder gaat dan enkel het overlijden, dan kunnen we spreken van een depressie. Hoe weet je nu wanneer rouw overgaat in depressie. We zullen hiervan een voorbeeld geven. Stel je voor dat je grootmoeder een jaar geleden overleden is, maar jij ervaart nog steeds huilbuien en sombere gevoelens door het overlijden van je grootmoeder. Maar de sombere gevoelens gaan ook verder dan het overlijden van je grootmoeder. Je hebt nergens geen zin meer in en als er iets gebeurt dat niet meteen als positief bekeken kan worden, word je er heel triest en somber door. Je immuunsysteem tegen negativiteit is als het ware gedaald, waardoor andere dingen ook heel snel als negatief bekeken worden. Dan kunnen we spreken van een depressie.

Depressie bij overlijden? Behandeling van depressie en rouw

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het herwinnen van je levensvreugde. Je zal opnieuw jouw krachtbronnen leren kennen en herontdekken waarom je wel zin in het leven kan hebben. Het programma rijkt voor iedereen persoonlijk tools aan om jouw depressie en rouw aan te pakken.

Depressie bij overlijden? Doe de depressietest!

Als je wil weten of er bij jou eventueel sprake kan zijn van een depressie of in welke mate je de symptomen van depressie ervaart, doe dan hier de gratis online depressietest!