Onlangs verscheen er een artikel dat belgen meer levensvreugde willen. Levensvreugde was één van de belangrijkste onderwerpen waar belgen aan wilde werken, naast vermoeidheid en depressie. Er bestaan verschillende manieren om je levensvreugde te vergroten. Hieronder geven we een aantal tips hoe je dagelijks aan je levensvreugde kan werken

Tip 1: Verminder stress

Het lijkt gemakkelijk gezegd, maar op dagelijkse basis ervaren veel mensen ongezonde stress. Deze stress beïnvloedt niet enkel ons humeur, maar kan ook spierspanning, hoofdpijn en zelfs depressie tot gevolg hebben. het verlagen van je dagelijkse stress kan dus wonderen doen voor je levensvreugde. Natuurlijk kan je in veel gevallen de situatie, die stress uitlokt, niet zomaar omzeilen of uit je leven schrappen. Daarom bestaan er een aantal technieken, die je helpen je stress te verminderen zonder dat je stressvolle situaties dient te vermijden.

Tip 2: Verander je kijk op negatieve situaties

Iedereen komt in contact met situaties, die ze liever hadden vermeden. Vaak kan het veranderen van je kijk op de situatie wonderen doen. Bijvoorbeeld, je werkdruk ligt te hoog en je baas komt iedere dag vragen of je dit ook nog kan doen. Er zijn veel mensen die ofwel gewoon 'ja-knikken', ofwel een erg emotionele, lees gefrustreerde, reactie vertonen op deze vraag van hun baas. Een techniek kan zijn jezelf niet voor je hoofd slagen als niet alles die dag lukt, maar je focussen op wat je wel hebt kunnen doen die dag. Je kijk veranderen op negatieve situaties gebeurt natuurlijk niet zomaar overnacht en vraagt werk. Maar je zal merken dat je levensvreugde omhoog zal gaan.

Tip 3: Sport meer

Ik weet het, je hoort het niet graag en je hebt er geen tijd voor. Frequent zijn mensen zo in hun hoofd bezig met wat ze die dag nog allemaal moeten doen, dat ze vergeten te zorgen voor één van de belangrijkste dingen in je leven: jezelf. Als je namelijk niet voor jezelf zorgt, krijg je meer stress, kunnen sommige relaties onder spanning komen te staan, wordt je vaker ziek. Er bestaan oefeningen waar je slechts een kwartier of half uur per dag mee bezig bent, die aanzienlijk je mentale en fysische gezondheid kunnen verbeteren. Bovendien komen bepaalde gelukshormonen vrij in je lichaam na het sporten, wat wonderen kan doen voor je levensgeluk.

Tip 4: Slaap efficiënter

Veel belgen hebben last van slaapproblemen. Ook dit is gelieerd aan je levensgeluk en aan de andere kant depressie. Een goede nachtrust kan wonderen doen voor je humeur en efficiëntieniveau van die dag. Bepaalde therapeutische technieken kunnen je helpen opsporen waarom je niet goed slaapt en wat jij kan doen om je slaappatroon te verbeteren.

Tip 5:  Leer omgaan met moeilijke situaties

Net zoals het leren omgaan met stress en je kijk veranderen op bepaalde situaties heeft leren omgaan met moeilijke situaties een groot aandeel in je levensvreugde. Men noemt dit ook wel coping strategie. Dit wil zeggen dat je door te kijken naar je ouders, eigen ervaringen,... hebt leren omgaan met bepaalde situaties. In sommige gevallen kiezen mensen echter voor een ongezonde manier van omgaan, waardoor depressie en stress een grote kans maakt bij die persoon. Denk maar aan je isoleren na een echtscheiding, je overwerken, niet meer leren door die ene slechte toets. Je kan wel degelijke een gezonde manier van omgaan aanleren, die je kan helpen om op een efficiënte en levensvreugde verhogende manier om te gaan met moeilijke situaties.

Zet deze tips voor levensvreugde om in de praktijk!

Mijn Kwartier ontwikkelde in samenwerking met artsen, psychotherapeuten en psychologen een programma dat mensen dagelijks begeleidt in:

  1. Het aanpakken van psychische problemen, zoals stress, depressie en angst
  2. Het verhogen van je levensvreugde

Ontdek vandaag nog de technieken, die je kunnen helpen je algemene levensvreugde te vergroten en doe de gratis zelftest!