Als je te horen krijgt dat je een fobie hebt, kan dat vrij schokkend zijn. Meeste mensen weten dat fobieën extreme vormen van angst zijn, die een grote invloed hebben op ons dagelijks leven. Afhankelijk van de soort fobie die je hebt, zullen bepaalde dingen heel moeilijk zijn voor jou, terwijl ze voor anderen vanzelfsprekend lijken. Denk hier maar bijvoorbeeld aan iemand die niet meer buiten durft te komen. Voor anderen is het zeer normaal om buiten te gaan om boodschappen te gaan doen. Maar wat heeft stress hier nu mee te maken?

Fobieën: symptomen

De meest voorkomende symptomen van fobieën zijn vaak angst voor één bepaald iets, bijvoorbeeld buiten gaan, in kleine ruimten verblijven, smetvrees,… en de gevolgen, die men ervaart van deze angst. Je begint te zweten, begint oppervlakkiger te ademen, wordt licht in je hoofd, duizeligheid,… Dit zijn vaak voorkomende symptomen als men aan het element denkt, dat je angst inboezemt, of wanneer je hetgeen, dat je angst inboezemt, moet uitvoeren. Je kan deze symptomen zelfs ervaren als je schrik hebt dat je angst gaat ervaren. Dit heet angst voor de angst. Na een tijdje breiden de symptomen zich uit naar angst voor de angst. Je ervaart ze dus niet alleen meer als je hetgeen dat je angstig maakt moet doen, maar ze zijn zo beangstigend, dat je bang bent je weer zo te voelen. Na een tijdje kan dit maken dat je steeds meer en meer begin te vermijden ,uit hoop geen angst te ervaren.

Fobieën en stress

Al deze angst gaat zeker gepaard met een hoog niveau van stress. Je hebt stress voor het uitvoeren van zaken, die je angstig maken, maar net zoals de symptomen, zal de stress zich na een tijdje uitbreiden tot stress bij angst voor de angst. Je wordt steeds meer angstig en wordt daarbij dus steeds gestresseerd. Stress kan angst verergeren. Je maakt je natuurlijk ook zorgen over je symptomen, wat tot stress zal leiden. Veel mensen die een angststoornis hebben, hebben ook hoge mate van stress. Met mate je meer stress zal ervaren, zal je je dus ook angstiger voelen. Maar dit geldt ook vica versa. Als je angst hebt, zal dit tot meer stress leiden.

Fobieën: wat kan ik eraan doen?

Ons online zelfhulpprogramma werd ontwikkeld om mensen te ondersteunen in het aanpakken van stress, angst en depressie. Je kan het programma dus volgen om je fobieën aan te pakken en zowel je angst als stress te verminderen.

Fobieën: test je angst!

Aan de hand van onze gratis online angsttest kan je bepalen wat jouw angstniveau is. Na het invullen van 21 korte vraagjes krijg je meteen jouw persoonlijke resultaten.