Depressie komt vaak voor met 'aangeleerde hulpeloosheid'. Dit wil zeggen dat je vaak het gevoel hebt niets aan een situatie te kunnen veranderen. Na een tijdje laat je alles over je heen gaan, omdat je het gevoel bent dat je niet langer capabel bent om de situatie aan te pakken.
Dit gevoel trekt zich vaak door naar het zoeken van hulp. Veel mensen met depressie hebben het gevoel dat de situatie toch niet meer geholpen kan worden. Je kan het gevoel ervaren dat anderen er niet zijn voor jou of zich niet in jouw situatie kunnen verplaatsen, zodat je steeds meer druk voelt. Aan de andere kant kan het zijn dat je het gevoel hebt dat er teveel van jou verwacht wordt. Je kan het niet langer opbrengen om te voldoen aan de noden van andere mensen, omdat je de energie er niet meer voor hebt.
Hierboven kan je dus een voorbeeld lezen waarom mensen zich hulpeloos kunnen voelen. Het kan zijn dat jij andere oorzaken van hulpeloosheid ervaart.
Hulpeloosheid? Wat is het?
Hulpeloosheid is een gevoel dat je na een tijdje volledig zal consumeren. In het begin wil je je hiertegen verzetten en denk je 'ik kan hier wel iets aan doen en ga proberen met alles wat ik heb de situatie beter te maken'. Als je situatie dan toch uitmondt in een depressie, komt het vaak voor dat je het gevoel hebt dat je toch niets meer aan de situatie kan veranderen en je overgeeft.
Hulpeloosheid is het gevoel waarbij je jezelf niet langer capabel voelt om situaties aan te pakken. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebt. Je gelooft niet langer in eigen capaciteiten, omdat je constant te horen krijgt dat je het niet kan. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je je telkens zo onder druk voelt te staan, dat je het gevoel krijgt dat het nooit goed genoeg is.
Hulpeloosheid? Wat zijn de gevolgen?
Hulpeloosheid kan verre gevolgen hebben. We zien vaak dat mensen in het laatste stadium van depressie ergere mate van hulpeloosheid ervaren. In dit laatste stadium ervaren mensen niets meer, zowel geen positieve als negatieve gevoelens. Ze belanden in een soort staat van apathie. Hulpeloosheid zal aan dit gevoel bijdragen, omdat j'e je depressie toch niet meer kan aanpakken'.
Hulpeloosheid? Hoe pak ik dit aan?
Hulpeloosheid kan heel diep zitten bij depressie. Daarom is het nuttig om zo snel mogelijk over te gaan tot het zoeken van een behandeling, omdat je gevoel van hulpeloosheid kan verergeren. Na een tijdje kan het zijn dat je een stadium bereikt, waarin je niet langer de moed hebt je situatie aan te pakken. Deze hulpeloosheid is een symptoom van depressie.
Je kan je hulpeloosheid en depressie symptomen aanpakken door bijvoorbeeld het online programma van Mijn Kwartier te volgen. Het programma is geïnspireerd op therapeutische technieken om je een aangepaste 'coping style' te laten kiezen, zodat je opnieuw kan kiezen voor een optie, die jou sterker maakt.
Hulpeloosheid? Doe de depressie test!
Aangezien hulpeloosheid een symptoom van depressie is, kan het nuttig zijn je depressie symptomen kort even te testen aan de hand van onze depressie test!