Borderline is één van de meest gekende persoonlijkheidsstoornissen. Borderline wordt gekenmerkt door een constant veranderende visie over zichzelf en vriendschappen. Het komt er dus op neer dat deze mensen niet veel standvastige relaties in hun leven hebben. Zelfs niet met zichzelf. Mensen met borderline kunnen vaak een verwarrende indruk maken, omdat het voor andere mensen vaak moeilijk is om te volgen hoe deze persoon nu precies ergens tegenover staat. Maar buiten deze hoofdkenmerken, wat zijn nu andere kenmerken van borderline en wanneer heb ik borderline? Dit artikel omschrijft symptomen en lijst mogelijke behandelingsmethoden van borderline op.
Borderline: symptomen van borderline
Het hoofdkenmerk van borderline is dus dat mensen met borderline constant afwisselende visies hebben over zichzelf en hun relaties. Dit gaat van vriendschapsrelaties tot partnerrelaties. De ene moment hebben ze de perfecte partner en de andere moment is er geen slechtere. Als ze een negatieve visie hebben over iemand, zullen ze deze persoon ook vaak kleineren. Vaak zullen ze zich ook vreemd gedragen, zodat mensen hen daadwerkelijk of geveinsd in de steek zullen laten. Verder twijfelen ze veel aan zichzelf. De ene moment vinden ze dat ze lief zijn en mooi zijn en de andere moment vinden ze zich enorm lelijk. Borderline gaat verder ook gepaard met een leeg gevoel, waar ze maar niet vanaf geraken. Hun gebrek aan impulscontrole kan er verder voor zorgen dat ze vaak ruzie hebben met anderen. Alles bij elkaar denken mensen met borderline ook vaak aan zelfmoord of ondernemen ze verschillende pogingen.
Borderline: psychologische factoren die borderline kunnen verergeren
Er zijn bepaalde factoren die borderline kunnen verergeren. Stress heeft een grote invloed op de symptomen van borderline. Het is namelijk zo dat stress bij een borderline patiënt ervoor kan zorgen dat hun visies nog meer schommelen, of dat ze nog minder impulscontrole hebben. Vaak worden ze ook sneller kwaad, als ze stress ervaren.
Borderline: behandeling van borderline
Als je borderline hebt, is het ook nuttig om de factoren die borderline kunnen verergeren, aan te pakken. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat deze mensen helpt in het aanpakken van stress, dat de symptomen van borderline kan verergeren. Het zal je helpen in het ontwikkelen van nieuwe gewoontes, die tegen stress helpen, zodat stress ook op lange termijn uitgeschakeld wordt en je symptomen kunnen afnemen.
Borderline: doe de stresstest!
Als je wil weten in welke mate jouw stress een invloed kan hebben op je borderline of misschien je borderline symptomen kan verergeren, doe dan hier de gratis stresstest!