Depressie treedt de laatste tijd meer en meer op de voorgrond. Je hoort er vaker van en het lijkt wel of meer mensen last hebben van depressieve symptomen. Hierbij wordt vaak ook de opmerking gemaakt: 'Kan je depressie behandelen zonder medicatie?' Aangezien psychologie nog een jonge discipline is, bestaat er vaak veel onenigheid over het onderwerp.

In dit artikel beschrijven we wat de voor- en nadelen zijn van depressie behandelen zonder medicatie en bij welke soort depressies je het best wel/niet medicatie kan gebruiken in de behandeling.

Depressie behandelen zonder medicatie? De voordelen!

Als je depressie wil behandelen zonder medicatie, dan kan dat. Er bestaan veel alternatieven om je depressie aan te pakken zonder het behulp van enige medicatie. Hierbij denken we voornamelijk aan psychotherapie. Dit is een intense vorm van therapie die je helpt je gedachten te herstructureren om je levensgeluk te hervinden.

Als je voor deze vorm van therapie gaat, zal je merken dat je steeds meer en meer begint te voelen en te beleven naarmate je vordert in je therapie. Depressie zorgt er namelijk voor dat we afvlakken en dat onze emoties lijken te verdwijnen. Als je enkel gebruik maakt van therapie in depressie behandelen zonder medicatie, zal je dus merken dat stap voor stap je jouw levensgeluk weer kan hervinden.

Depressie behandelen zonder medicatie? De nadelen!

Als je denkt aan depressie behandelen zonder medicatie, dan kan het in sommige gevallen zijn dat je depressie niet volledig zal verdwijnen. Sommige mensen weten ook niet goed hoe zich aan behandeling zetten, zonder dat hun geest eerst tot rust is gebracht. Hier springt medicatie in. Medicatie zoals antidepressiva kan ervoor zorgen dat je tijdens je behandeling, ondanks je er nog geen effect van ondervindt in de beginstadia, je geest tot rust is gebracht. Dit zal je helpen om beter te slapen, je immuunsysteem weer op te bouwen en je hersenen rust te gunnen.

Daarenboven tonen studies aan dat mensen die een combinatie van medicatie en psychotherapie volgen gebruiken om depressie aan te pakken, snellere resultaten tonen dan mensen die enkel voor psychotherapie kiezen.

Depressie behandelen zonder medicatie? Wie kan het en wie niet?

In de psychologie geldt de algemene regel dat mensen zonder genetische vormen van depressie of zonder een diepe depressie hun depressie perfect kunnen behandelen zonder medicatie. Depressie behandelen zonder medicatie is dus vooral voor mensen die:

  • Voor de eerste keer een depressie hebben.
  • Een lichte depressie hebben.
  • Waarbij de depressie niet vooraf is gegaan door andere mentale ziektes.

De meeste mensen voldoen aan bovenstaande criteria.

Depressie behandelen zonder medicatie? Mogelijkheden tot behandeling zonder medicatie!

Zoals al eerder vermeld in het artikel is psychotherapie een goede behandeling tegen depressie. Vooral cognitieve gedragstherapie blijkt uit onderzoek één van de meest efficiënte therapievormen. Naast het volgen van deze therapie bij een psycholoog, bestaan er vandaag de dag ook andere mogelijkheden om therapie te volgen.

Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier inspireerde zich op deze therapeutische technieken om een online programma te ontwikkelen, dat mensen helpt bij het aanpakken van depressie. Je kan iedere dag het programma een kwartier lang volgen en de aangeleerde technieken meteen toepassen.

Depressie behandelen zonder medicatie? Doe de depressie test!

Wil je weten in welke mate jij aan depressie lijdt en welke behandelingsvormen bij jou passen? Doe dan hier de gratis depressie test!