Angst is een specifieke vorm van stress die de laatste jaren meer en meer opkomt. Mensen leven gejaagd, angstig en gespannen door deze hectische tijden vol verandering en komen moeilijk nog tot rust.

Welke symptomen duiden op angst of een angststoornis?

Angst herken je in de allereerste plaats aan het angstig gevoel, het beklemmende, verlammende gevoel dat je niets meer kan en alles wil ontlopen of uitstellen. Naast het gevoel van angst treden ook vaak hartkloppingen op of een tintelend gevoel in de ledematen of rond de mondhoeken of soms een ijl zweverig afwezig gevoel. Mensen met angst beschrijven vaak dat het lijkt alsof ze niet in de wereld staan maar ze van buitenaf beleven. Een soort onwerkelijk gevoel vertellen ze vaak.

Angst als hulpmiddel om gevaar te vermijden

Angst kan een nuttig gevoel zijn dat ons waarschuwt voor reëel gevaar dat we moeten ontwijken. Dit zorgt ervoor dat we gedrag zullen stellen om het gevaar te vermijden. Dit kan levensreddend zijn en bijgevolg is het op zich wel een nuttig gevoel.

Angst voor de angst

Angst wordt pas problematisch als er ook angst voor de angst ontstaat. Dan wordt je bang voor het feit dat je misschien angst zal voelen in een bepaalde situatie. Bij gevolg ga ja dan dingen gaan vermijden die op zich niet gevaarlijk zijn. Hier ontstaat onnuttig vermijdingsgedrag dat je leven kan gaan beheersen. Wanneer dit optreedt dien je actie te ondernemen, bijvoorbeeld door een online zelfhulpprogramma te volgen of een andere vorm van begeleiding of therapie te zoeken.

Hoe test je of je angst hebt?

Angst kan je gemakkelijk meten via onze online angsttest. Doe de zelftest nu. Je zal drie meters te zien krijgen waarin je je angstscores te zien krijgt. Best herhaal je na enkele weken de test nog eens om te zien of je scores verbeterd zijn.

Dr. Paul Koeck