Heb je een vermoede dat je te vaak angstig bent of dat er misschien sprake is van een angststoornis bij jou? Of zou je gewoon graag meer willen weten over de symptomen van angst voor jezelf of iemand die je kent? Het herkennen van symptomen kan handig zijn zowel als je denkt dat je angst zich aan het opstapelen is tot een angststoornis, maar ook om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen angststoornis meer ontwikkeld. Door je bewust te zijn van de symptomen, kan je misschien erger voorkomen en kan je het heft weer in eigen handen nemen.

Angst? Symptomen van angst

Ondanks dat er verschillende soorten van angststoornissen bestaan, zijn er universele symptomen van angst. Dit wil zeggen dat er algemene symptomen van angst zijn die bij iedere angststoornis terugkeren. Allereerst hebben we de lichamelijk symptomen van angst. Dit wil zeggen dat er bepaalde veranderingen in het lichaam optreden zoals het versnellen van de hartslag, je begint te zweten, je pupillen worden groter, je spieren spannen op, je zal sneller en oppervlakkiger beginnen ademen,…. Daarnaast heb je psychische symptomen van angst. Dit wil zeggen dat je bepaalde dingen denkt terwijl je een angstaanval krijgt, zoals het gevoel hebben dat je aan de grond genageld staat, het willen weglopen, het gevoel hebben dat je geen contact meer hebt met je lichaam of zelfs het gevoel hebben dat je als een soort buitenstaander aan het kijken bent naar wat er met je aan het gebeuren is. In veel gevallen kan het ook zijn dat je tijdens een angstaanval begint te hyperventileren of flauw valt van de spanning.

Angst? Symptomen van angst en behandeling!

Merk je dat veel van deze symptomen op jou van toepassing zijn. Ondanks of je nu daadwerkelijk een angststoornis hebt of niet, is het handig deze symptomen aan te pakken. Zeker als ze hard je dagelijkse leven beïnvloeden. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt bij het aanpakken van je angst, van bij je thuis uit. Je kan het programma dus dagelijks volgen zonder je te hoeven verplaatsen.

Angst? Symptomen van angst? Test ze in de angsttest!

Wil je weten in welke mate deze symptomen op jou van toepassing zijn? Doe dan hier de gratis online angsttest, die je meteen na afloop vertelt wat jouw persoonlijke angstscore is.