Ik leerde mijn collega, de Vlaamse psychiater en Boeddhist Dr. Edel Maex kennen toen we samen van Antwerpen naar Brugge reden en terug. Hij om zijn training Mindfulness te geven, ik om ze te volgen. Mijn eerste doop in mindfull leven. Edel is een rustige aangename reisgezel in de wagen. Zelfs als files ons dreigen op te jagen, blijft hij rustig, open, aanwezig in het hier en nu. Daarom wilde ik iets van deze ervaring met je delen in dit artikel, wetend dat je Mindfulness nooit correct kan samenvatten in enkele woorden.
Mindfulness stamt uit het Boeddhisme
Dokter Edel Maex was reeds gepassioneerd door het Boeddhisme voor hij in contact kwam met de moderne, westerse verpakking die hij in Vlaanderen uitdroeg met zijn bestseller en cursussen. Natuurlijk gaat het Boeddhisme dieper, maar we moeten realistisch zijn. Als we mensen en patiënten in onze westerse wereld willen helpen, moeten we hulpverleningsvormen bieden die hanteerbaar zijn in de drukte van ons dagelijks leven.
Mindfulness training kreeg zijn 'westerse' anti-stress verpakking in de Verenigde Staten.
In de verenigde staten ontstond de idee dat een eenvoudig achtwekenprogramma, geïnspireerd op Boeddhistische beginselen de moderne westerse mens kan wapenen tegen dagelijkse stress.
Hoe ontstaat stress? Vaak door het innerlijke gevecht tegen de realiteit die we niet willen aanvaarden: onze gedachten slaan aan het piekeren en onze zintuigen zijn niet meer open en gericht in het hier-en-nu. Onze gedachten vertoeven in het verleden of in de toekomst en we missen de boot van het nu. Dat maakt ons ongelukkig en doet ons energie verliezen.
Mindfulness is milde aandacht op het aanwezige!
Het antwoord daarop is "milde aandacht op het hier en nu", zegt Dr. Edel Maex steeds opnieuw in zijn acht weken programma. In die acht weken helpt hij ons onze aandacht "mild" (zonder te oordelen) te richten op wat nu is. Het houdt in dat we het "nu" , het 'heden' aanvaarden zoals het is. Aanvaarden van het heden sluit niet uit dat we later misschien - wanneer we terug onze positieve energie hebben weergevonden - een deel van onze creativiteit kunnen richten op het zoeken van creatieve oplossingen. Maar dat is "nu" niet aan de orde: nu leven we in het heden en door onze grenzen in het hier en nu te leren aanvaarden, leren we berusten. In het heden leven. Het helpt ons gelukkiger te leven in het nu.
Mindfulness is geen gewoon stressmanagement
Doorheen de verschillende modules van het programma, komen verschillende oefeningen aan bod, die ons helpen om onze eigen grenzen te ontdekken. Door die te leren kennen, kunnen we kiezen wat we ermee doen. Mindfulness stopt de zinloze strijd. Het is gericht op aanvaarding. Dit klinkt paradoxaal voor de modale moderne mens, doch er zit iets in. Aanvaarding kan soms onverwacht veel positieve energie vrij maken, terwijl we net het tegenovergestelde zouden verwachten. Het gaat niet over je fatalistisch neerleggen: het is een actieve houding. Maar dat kan je in een kort artikel als dit nooit overbrengen, zonder je er verder in te verdiepen: je moet dit ervaren.
Mindfulness als zelfhulpprogramma
Zoals ik in mijn ander artikel schreef, is Mindfulness geen therapie op zich. Het is niet in staat alle problemen op te lossen. Maar het is wel een nuttige aanvulling op voorwaarde dat je het juist leert kaderen. Het is een nuttige vorm van zelfhulp, en dus ook een waardevolle inbreng in bestaande zelfhulpprogramma's. We ontwikkelden een speciale online stresstest die je toestaat om te meten of je aan stress lijdt. Als je hier klikt, kan je de test afnemen.
Dr. Paul Koeck