Burn-out bij huisartsen en geneesheren
Burn-out komt vaak voor bij hulpverlenende beroepen zoals huisartsen, verpleegkundigen, specialisten en andere hulpverleners. Mensen die anderen willen helpen, vergeten vaak zichzelf. Hierdoor komt burn-out bij artsen vaker voor dan gewenst is.
Hoe vaak komt burn-out voor bij huisartsen?
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bestudeerde de problematiek van burn-out bij artsen en huisartsen en stelde een aantal actiepunten voorop. Dit omdat men inschat dat tot wel 10% van de huisartsen risico lopen of effectief aan burn-out lijden.
Hoe kan men burn-out bij artsen voorkomen of genezen?
Een aantal artsen onder inspiratie van Dr. Eric Boydens werkt aan de oprcihting van een nieuwe vereniging die artsen samenbrengt om andere artsen te helpen. De bedoeling is om artsen de kans te geven om anoniem hulp te zoeken bij andere artsen.
Hoe helpen artsen artsen burn-out aan te pakken?
Deze hulp kan gaan over het specifiek aanpakken of voorkomen van burn-out in de artsenpraktijk. Even goed zal het mogelijk worden dat artsen praktisch hulp of advies aan elkaar vragen over andere aspecten van hun praktijkvoering. een geneesheer is aan de universiteit immer niet opgeleid tot manager. En toch wordt van hem verwacht dat hij zijn praktijk als een succesvolle mini-onderneming leidt. Praktische hulp in deze gebieden is ook een manier om burn-out te voorkomen bij artsen.
Burn-out begeleiding van artsen door artsen
Artsen zullen de mogelijkheid krijgen om door collega-artsen binnen het kader van hun beroepsgeheim een burn-out begeleiding te krijgen door artsen die een gespecialiseerde opleiding volgende tot geneesheer- burn-out begeleider. Informatie hierover zal u binnenkort terugvinden op de website van 'doctors4doctors.be'.
Nog even geduld: doctors 4 doctors is in oprichting en wordt weldra boven de doopvont gehouden. Wij houden u op de hoogte!
Het zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' helpt artsen met burn-out
Om de drempel voor begeleiding laag te houden, kunnen artsen met burn-out het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' volgen. In de huidige versie van 'Mijn Kwartier' leren ze met hun burn-out en stressgebonden klachten omgaan. In samenspraak met 'Doctors 4 Doctors' werkt 'Mijn Kwartier' aan specifieke modules voor artsen en huisartsen die in versie 2.0 van het zelfhulpprogramma zullen worden ingebouwd. De bedoeling is dat artsen laagdrempelig kunnen kiezen of ze liever online zelfhulp volgen, of liever begeleiding, of een combinatie van beide vormen van hulpverlening.
Gratis burn-out test
wil je zelf eens een kijkje nemen of je risico loopt op stress, angst, depressiviteit of burn-out? Doe dan nu de gratis online zelftest.