Manische depressie lijkt steeds vaker voor te komen in onze maatschappij. Manische depressie is een combinatie van symptomen van depressie en symptomen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, die tot uiting komen in de manische periode.

Om een onderscheid te maken tussen depressie en manische depressie zullen we allereerst de verschillen tussen de twee beschrijven. Dit is namelijk belangrijk voor de behandeling. Daarna lijsten we de verschillende mogelijke behandeling op, die uit onderzoek het effectiefst zijn gebleken in het behandelen van manische depressie. Een manische depressie behandeling hangt bovendien ook af van de oorzaken van de depressie.

Vergeet op het einde van het artikel ook zeker niet de gratis depressie test te doen. Deze vertelt je in welke mate jij depressie symptomen ervaart en welke invloed ze hebben op je leven.

Manische depressie behandeling? Verschil met depressie?

Zoals bij een depressie, is de depressieve periode van een manische depressie voornamelijk een somber gevoel. Je piekert voortdurend, hebt geen positief woord over de toekomst en onderneemt het liefst de hele dag niets. Je hobby's en contacten zullen ook serieus lijden onder je depressieve symptomen. Als je een depressieve periode wil behandelen, kan dat dus aan de hand van dezelfde therapie bij zowel depressie als manische depressie behandeling.

Voor de manische periode is de manische depressie behandeling echter anders dan een gewone depressie behandeling. Een manische periode wordt namelijk overheerst door de tegenovergestelde symptomen van een depressie. Dit vraagt dus een andere aanpak.

Ook de combinatie van een manische periode en een depressieve periode vraagt een andere behandeling dan een depressie.

Manische depressie behandeling? Medicatie?

Medicatie wordt vaak in manische depressie behandeling gebruikt, omdat de oorzaak van een manische depressie vaak genetisch is. Daarenboven geraak je niet zomaar volledig verlost van een manische depressie. Dit vraagt vaak de hulp van medicatie. In veel gevallen gebruikt men medicatie in een manische depressie behandeling om de symptomen te neutraliseren om zo ook een evenwicht te creëren.

Manische depressie behandeling? Therapie?

Ook therapie is effectief bij een manische depressie behandeling. Het ondersteunt de medicatie en probeert het leven opnieuw evenwicht toe te kennen. Verder ondersteunt therapie de medicatie in het vervlakken van de symptomen.

Therapie kan je volgen bij een psycholoog, psychotherapeut of eventueel als extra aan de hand van een online zelfhulpprogramma. Dit programma helpt je dagelijks je doelen te ondersteunen en dus goede vooruitgang te onderhouden.

Manische depressie behandeling? Doe de gratis depressie test!

Om te weten in welke mate jij depressie symptomen ervaart en welke invloed ze hebben op je leven, doe hier de gratis depressie test.