Net zoals andere vormen van pijn heeft spierpijn het doel je te waarschuwen dat er iets niet klopt in je spieren. Spierpijn is doorgaans het gevolg van een ontsteking of een beschadiging in de spieren. Spierpijn kan ook ontstaan ten gevolge van stijve spieren. Omdat er overal in het lichaam spieren zijn, kan je dus letterlijk overal in je lichaam spierpijn ervaren. Zelfs de pijn in bepaalde organen kan onder spierpijn vallen, omdat een belangrijk deel van organen opgebouwd is uit spieren.

Wat is spierpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens last van spierpijn. 4 op de 10 Nederlanders hebben minstens één keer per week last van pijn in de spieren. Spierpijn komt het meest frequent voor in de vorm van :

  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Pijn in de schouders

Bovendien is maar liefst 80 procent van de hoofdpijnen te koppelen aan spierpijn. Dit wil zeggen dat hoofdpijn voorkomt uit spierpijn, doorgaans in de nek. Dit wordt ook wel spanningshoofdpijnen genoemd en komt zeer frequent samen voor met migraine.

Hoe lang komt spierpijn doorgaans voor?

Spierpijn kan verschillen in tijdsduur, frequentie en intensiteit. Mensen hebben vaak last van spierpijn na een work-out, maar doorgaans verdwijnt deze na een aantal dagen. Spierpijn kan zich dus acuut manifesteren ten gevolge van een intensiever gebruik van de spieren. Slechts een klein deel van de spierpijn wordt chronisch ervaren. Deze spierpijnen zijn meestal te verhelpen door rust of eventuele crèmes, die je kan verkrijgen bij de apotheek.

Daarnaast bestaan er ook intensere vormen van spierpijn zoals spierkramp of een spierscheur. Deze vormen van spierpijn kunnen zich zowel acuut als chronisch manifesteren en vragen soms een andere aanpak.

Symptomen van spierpijn?

Er zijn verschillende vormen van spierpijn, net zoals verschillende oorzaken van spierpijn. Doorgaans komt spierpijn voor ten gevolge van een beschadiging van het weefsel en wordt het ervaren als 'zeurende pijn'.De spier kan ofwel pijnlijk ofwel stijf aanvoelen. Des te groter de weefselbeschadiging, des te intenser de pijn zich kan manifesteren.

Daarnaast kan de pijn zich ook oppervlakkig of dieper manifesteren. Dit hangt af van de ligging van de spier. Als je last hebt van oppervlakkige pijn, doet het pijn als je drukt op de spier. Dit is doorgaans minder als je last hebt van diepere spierpijn. Als de spierpijn is ontstaan door een kneuzing is deze ook duidelijker aan te geven bij oppervlakkige lokalisatie van de spier ten opzichte van een ontsteking, die zich dieper bevindt.

Spierpijn komt doorgaans frequenter voor bij oudere mensen. Dit komt doordat de kwaliteit van je spieren naarmate je ouder wordt, achteruitgaat. Naast leeftijd heeft stress ook een invloed op het ervaren van spierpijn. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je spieren gedurende lange tijd gespannen staan. Dit is vaak een oorzaak van spanningshoofdpijnen. Bij spanningshoofdpijnen kan de pijn zowel als 'zeurend' als 'bonzend' ervaren worden. Bij de meerderheid van mensen met een diagnose migraine komen bovendien spanningshoofdpijnen frequent voor.

Wat zijn de oorzaken van spierpijn?

De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is een ontsteking of een overbelasting van je spieren. Als je je spieren frequent gebruikt, heb je minder kans op het ervaren van een overbelasting. Overbelasting komt vaker voor bij spieren die niet frequent gebruikt worden.

Een stijf gevoel in je spieren kan ontstaan door de geringe overbelasting van je spiervezels. Het kan echter ook voorkomen dat een grotere overbelasting van je spiervezels plaatsvindt. In dit geval komen er stoffen vrij die een ontsteking triggeren. Deze reactie treedt niet meteen na de overbelasting op, maar doorgaans pas na enkele dagen na de overbelasting. Je zal dus nooit meteen een ontsteking van je overbelaste spieren ervaren.

Spierpijn gaat daarnaast ook vaak gepaard met ziek zijn. Zo kan je bij bepaalde ziektes pijnlijke spieren ervaren. Denk hier bijvoorbeeld aan griep. Ook verkoudheid kan pijnlijke spieren tot gevolg hebben. Je zal echter sneller last hebben van pijnlijke spieren als je ziek bent tegenover spierpijn na een overbelasting van je spieren. Dit komt doordat de stoffen, die de spierpijn veroorzaken, sneller vrijkomen als je ziek bent dan wanneer je je spieren overbelast hebt. Zo kan spierpijn ook een waarschuwing zijn voor bepaalde ziektes zoals griep.

Naast specifieke oorzaken van spierpijn, zijn er ook algemenere oorzaken van spierpijn. Denk maar aan bepaalde periodes in het jaar dat iedereen ziek lijkt te zien en iedereen last heeft van 'slecht slapen' of 'spierpijn'. Zo zijn bijvoorbeeld temperatuurwisselingen een trigger van spierpijn. Mensen hebben doorgaans meer last van spierpijn in de koudere seizoenen dan de warmere seizoenen. Ook een verkeerde lichaamshouding kan spierpijn veroorzaken. Zo zit de meerderheid van de mensen niet correct aan zijn/haar bureau of nemen ze een verkeerde houding achter het stuur aan. Lichaamshouding en temperatuur kunnen dus belangrijke factoren zijn als het gaat over spierpijn.

Bestaan er psychologische oorzaken van spierpijn?

Wees daar maar zeker van. Een groot deel van de spierpijnen wordt veroorzaakt door psychologische factoren, zoals stress en angst. Bovendien is oververmoeidheid ook een belangrijke factor in het ontstaan van spierpijn. Het maakt je kwetsbaarder voor ziektes en verhoogt de kans op migraine en hoofdpijn. Soms kunnen overwerkte emoties ook een invloed hebben op je lichaam en bijhorende: je spieren. Emoties kunnen er namelijk voor zorgen dat je spieren gedurende lange tijd gespannen staan, wat chronische spierpijn kan veroorzaken. Dit is ook het geval bij het ervaren van angst. Je lichaam vertoont een lichamelijke angstreactie, waarbij ook spierspanning hoort. Dit heeft normaal gezien de functie om sneller te reageren op gevaar. Angst en stress triggeren bij een angststoornis echter zeer vaak pijn.

Hoe pak ik spierpijn aan?

Doorgaans kan spierpijn aangepakt worden door het nemen van pijnstillers, zoals paracetamol, of het smeren van een zalfje, zoals bijvoorbeeld Flexiumgel. In het geval van een kneuzing kunnen ijszakjes verlichting brengen. Als deze 'doordeweekse' oplossingen je echter niet verder helpen, kan het nuttig zijn verdere stappen te ondernemen. Concreet wil dit zeggen dat je zowel lichamelijke oorzaken als psychologische oorzaken van spierpijn kan gaan onderzoeken. Je kan bijvoorbeeld langsgaan bij je huisarts of een specialist om na te gaan wat lichamelijke oorzaken van je spierpijn kunnen zijn.

Daarnaast is het nuttig ook na te gaan welke psychologische oorzaken van spierpijn op jou van toepassing zijn. Vaak heeft spierpijn te maken met stress of wordt de pijn verergert door een psychologische factor. In dit geval kan Mijn Kwartier je verder helpen. Artsen en psychologen stelden een online zelfhulpprogramma op dat dagelijks nagaat hoe je psychologische oorzaken van pijn kan verminderen. Bovendien speelt het in op de kwetsbaarheid die spierpijn in je lichaam veroorzaakt. Aan de hand van wetenschappelijke technieken leert het programma je je pijngrens te verhogen en je kwetsbaarheid te verminderen.

Het programma werkt dus ook op het aanpakken van pijn. Leer vandaag nog hoe je:

  1. Pijn kan verminderen door te werken op factoren waar je iets aan kan veranderen
  2. Waarschuwingssignalen te herkennen, zodat je de frequentie, duur en intensiteit van pijn kan aanpakken
  3. Aan hervalpreventie te doen, zodat je de effecten op lange termijn blijft voortzetten

Pain-reduction-4-weeks-NL-15Minutes4Me

Pijn test?

Wil je graag weten welke invloed spierpijn op je leven heeft en of er eventueel sprake kan zijn van psychologische oorzaken van spierpijn? Doe dan hier de gratis stress gerelateerde pijn test!