Rugpijn is een soort pijn dat bij veel mensen voorkomt. Namelijk 80% van de Belgische bevolking heeft ooit in zijn leven last van rugpijn. Bij 50% van deze mensen is rugpijn een probleem dat regelmatig terugkeert of blijvend optreedt.

Het ervaren van rugpijn is meestal niet het gevolg van een medische ziekte, noch van een beschadiging in de rug. Het is bij de minderheid van de gevallen dat een medische oorzaak gevonden kan worden voor rugpijn.

De symptomen van rugpijn?

Er bestaan verschillende soorten rugpijn. De meeste mensen ervaren rugpijn in de lagere zones van de rug. Hierbij gaat het om spieren, tussenwervelschijven of gewrichten die niet meer functioneren zoals hoort. Wat echter exact de oorzaak is van deze lagere rugpijn is moeilijk te bepalen. Rugpijn kan namelijk plots opduiken. Er zijn ook gevallen waarin rugpijn geleidelijk aan erger wordt. Als je het gevoel zou moeten omschrijven, gaat het doorgaans om een zeurende of intense pijn. De pijn kan zo intens zijn dat ze zelfs voelbaar is in de ribben en billen. Soms kan rugpijn zelfs doortrekken naar de benen. Veel mensen denken dat het slecht is te bewegen bij rugpijn, terwijl het lang in dezelfde positie blijven pijn kan veroorzaken. Hierbij denken we aan volgende situaties:

 • Langdurig stilzitten
 • Lang stilstaan
 • Opstaan

Bewegen kan echter wel pijn met zich meebrengen, maar is doorgaans wel goed voor de spieren. In de meeste gevallen verdwijnt rugpijn na een korte periode en is er ook geen blijvende schade verbonden aan de rugpijn. In sommige gevallen kan rugpijn echter langer duren. Als de rugpijn langer dan 6-12 weken aanhoudt, spreken we van chronische rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

Het is vaak erg moeilijk om de oorzaak van de rugpijn in kaart te brengen. Rugpijn kan namelijk bij iedereen een verschillende oorzaak hebben. Bovendien is er vaak geen duidelijke oorzaak vast te stellen. Dit is het geval in 9 op de 10 mensen met rugpijn. Het is nuttig om zowel met medische als psychologische oorzaken van rugpijn rekening te houden bij de zoektocht naar de oorzaken van rugpijn.

In de meeste gevallen treden kortstondige rugklachten op ten gevolg van volgende factoren:

 1. Een zware lichamelijke inspanning
 2. Een blessure
 3. Een verkeerde beweging

We spreken van een aspecifieke rugpijn als de arts geen specifieke oorzaak kan vinden voor je rugklachten. Er zijn echter verschillende oorzaken van een specifieke rugpijn gekend. Dit kunnen zowel medische als psychologische factoren zijn. Hierbij sommen we de belangrijkste oorzaken op.

Medische oorzaken van rugpijn?

 • Slechte conditie
 • Verkeerde houding tijdens het zitten
 • Slechte heftechniek
 • Slechte houding tijdens bijvoorbeeld het wandelen
 • Spierspanning
 • Overbelasting van de spieren, zenuwen gewrichten of tussenwervelschijven
 • Ontsteking in de rug
 • Overbelasting van de rug door te frequent autorijden
 • Te zwakke spieren in de buik en rug

Psychologische oorzaken van rugpijn?

Psychologische factoren kunnen frequent rugpijn veroorzaken. Het opkroppen van emoties of het doormaken van een moeilijke periode kan rugpijn triggeren. Daarnaast kunnen medische en psychologische factoren het in de hand werken en in stand houden. Het is dus nuttig ook psychologische oorzaken van rugpijn in kaart te brengen.

Hieronder vind je een lijst van enkele psychologische oorzaken van rugpijn:

 • Stress
 • Echtscheiding
 • Depressie
 • Angst
 • Overheersend gevoel van onmacht
 • Relatiebreuk

Rugpijn behandelen en aanpakken?

Het is nuttig eerst jouw persoonlijke oorzaken van rugpijn te kennen alvorens aan een behandeling voor rugpijn te beginnen. Op die manier weet je dat de behandeling die je gekozen hebt wel degelijk werkt op de factoren die bij jou rugpijn veroorzaken. Omtrent het aanpakken van medische oorzaken kan je verder geholpen worden door een arts of specialist. Omtrent de behandeling van psychologische oorzaken van rugpijn kan je terecht bij een therapeut of bij ons zelfhulpprogramma. Het programma van Mijn Kwartier werd ontwikkeld door artsen en psychologen om mensen dagelijks te ondersteunen bij het aanpakken van psychologische oorzaken van rugpijn. Daarenboven helpt het programma je lichaam sterker maken en je pijndrempel te verhogen. Doordat je weerstand opbouwt tegen de pijn, kan je immers anders leren omgaan met de pijn en daardoor ook je resistentie tegen pijn verhogen.

Pain-reduction-4-weeks-NL-15Minutes4Me

Het is daarenboven nuttig alle soorten oorzaken van rugpijn te onderzoeken, zowel de medische als de psychologische. Zij kunnen namelijk elkaar beïnvloeden. Het volgen van een therapie kan zo dus ook helpen medische oorzaken aan te pakken.

Rugpijn test?

Wil je graag weten wat rugpijn bij jou veroorzaakt? Doe dan hier de gratis stress gerelateerde pijn test en ontdek wat mogelijke volgende stappen inhouden.