Hoe merk ik of ik depressief ben?

Depressie is niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat het verschillende uitingsvormen kan aannemen. Voor een getrainde arts of psycholoog is een depressie gemakkelijker te herkennen, maar voor jezelf is het vaak moeilijk in te schatten. Laat staan dat je moet inschatten of iemand uit je omgeving depressief is. Dit artikel geeft enkele alarmsignalen mee.

Hoe herken ik depressie?

Depressie kan verschillende verschijningsvormen hebben. Een depressief persoon vertoont vaak verschillende kenmerken uit de verschillende verschijningsvormen. Dit gaat dan niet over verschillende ziektes, maar het zijn gewoon verschillende varianten van depressie:

1. De psychische symptomen van depressie

De psychische symptomen van depressie ervaar je eerder gevoelsmatig.

In het eerste stadium van de psychische symptomen van depressie ervaar je een somber gevoel, voel je jezelf ongelukkig en ben je vaak pessimistisch. Verder denk je dat de toekomst geen zin heeft en ben je moedeloos over de dingen die je moet doen. Je zelfvertrouwen lijdt ook onder de depressie.

In het tweede stadium worden de klachten erger en verdwijnen je gevoelens: je hebt het gevoel dat je niet meer voelt en dat je emoties zijn verdwenen. Op dit moment is het centra van je hersenen, dat instaat voor zowel positieve als negatieve gevoelens, aangetast en werkt dus niet goed meer. Dit is zeker en vast omkeerbaar door een behandeling, die je eventueel in combinatie met een zelfhulpprogramma kan volgen.

2. De fysische symptomen van depressie

Als je depressief bent, voel je je vaak moe en uitgeput, maar kan je dit gevoel niet verklaren. Dit betekent dat er eigenlijk geen rede is om je fysisch moe te voelen.

3. De sociale symptomen van depressie

Als je depressief bent, ga je je sociaal isoleren. Je wil graag contact met andere mensen vermijden, omdat je een slecht zelfbeeld hebt. Als anderen vragen om iets te gaan doen, weiger je dit het liefst. Ook ga je niet in op hulp en sluit je jezelf het liefst van al op.

Online zelfhulpprogramma pakt depressie aan.

Volgens een studie in de Artsenkrant daalt de depressiviteitsscore van de gemiddelde deelnemer met 77% na een maand Mijn Kwartier gevolgd te hebben. De laatste jaren werd online zelfhulp steeds bekender as waardig alternatief bij lichte depressies en als goede aanvulling van therapie bij diepere depressies.

Ben ik depressief? Doe de depressietest!

Mijn Kwartier ontwikkelde een simpele online depressietest voor u die u na enkele minuten zal vertellen wat u depressieniveau is. Op die manier kan u later uzelf beter evalueren en zien waar u al staat in het aanpakken van uw depressie.