Ben je soms angstig en merk je dat dit vaak niet nodig is? Je weet dat de situatie niet levensgevaarlijk is of normaal niet zulke angst oproept, maar toch ben je erg bang. Als je dit vaak meemaakt, kan het wel eens zijn dat je aan een angststoornis lijdt. Dit wil zeggen dat de angst je leven op een zodanige manier beïnvloedt dat soms je normaal functioneren erdoor beïnvloedt wordt. Je kan bijvoorbeeld niet meer naar de winkel gaan, of krijgt angstaanvallen telkens als je alleen bent. De angst heeft een grote rol in je dagdagelijkse leven en verhindert je op een bepaalde dingen, die ervoor geen probleem waren, te doen. Lees hier meer over hoe je deze angst kan aanpakken en waar je een gratis online angsttest kan vinden, die je meer vertelt over jouw angstniveau.

Angst? Behandeling van angst!

Als je angst wil behandelen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste geven veel behandelingen een uitleg over wat angst nu precies inhoudt. Dit wil zeggen dat het je inzicht wil geven in wat angst is, wat gezonde angst is, hoe het jouw leven kan belemmeren en wat mogelijks de oorzaak is van jouw angst. Dit noemen we psycho-educatie. Dit is vaak de eerste stap van een behandeling tegen angst. Daarna komt de volgende stap in het behandelen van angst: stapsgewijs je angst aanpakken. In deze stap proberen we de negatieve link tussen de situatie die je bang maakt en je angst te doorbreken, zodat je na een tijdje niet meer bang wordt van de situatie Vaak weet je dat je angst ongegrond is of dat je helemaal niet bang moet zijn, maar toch ben je bang. Dankzij de behandeling zal je leren hoe je ervoor kan zorgen dat je niet meer bang bent in die situatie. Dit vraagt vaak een training die intensief is en je stapsgewijs begeleidt in het aanpakken van je angst. Rome is ook niet op één dag gebouwd.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat dit schema van behandeling volgt aan de hand van cognitieve gedragstherapie en systeem oplossingsgerichte therapie.

Angst? Doe de angsttest!

Als je wil weten in welke mate angst bij jou aanwezig is of er misschien sprake is van een angststoornis, kan je altijd vrijblijvend onze gratis angsttest invullen. Deze vertelt je meteen na afloop jouw niveau van angst!