Vermoeidheid? Voel je je vaak moe?

Vermoeidheid is een klacht die ik steeds vaker hoor in mijn artsenpraktijk.Soms is het een symptoom van burn-out of oververmoeidheid. Soms is het een symptoom van depressie. Soms is het een alarmsignaal of symptoom van chronische vermoeidheid.

Wanneer is vermoeidheid een symptoom van depressie?

Vermoeidheid die vooral in de ochtend voorkomt en moeizaam vermindert naarmate de dag vordert, wijst vaak op depressie. Deze vermoeidheid verdwijnt vooral door de antidepressieve technieken in ons zelfhulpprogramma toe te passen, door de modules "depressie" aan te klikken en te volgen gedurende het programma.

Wanneer is vermoeidheid een symptoom van burn-out?

Vermoeidheid die erger wordt naarmate je werkdag vordert, wijst meestal eerder op uitputting van de hersenen. Deze vermoeidheid vraagt rust en nodigt ons uit om het wat kalmer aan te doen. Deze vorm van vermoeidheid geneest het snelst door de modules "burn-out" aan te klikken terwijl je het zelfhulpprogramma volgt. Daar leer je o.a.hoe je toch evenveel kan realiseren met minder inspanningen en door je hersenen minder te belasten.

Wanneer leidt vermoeidheid tot chronische vermoeidheid of cvs?

Vermoeidheid evolueert naar chronische vermoeidheid wanneer je niet leert om je belasting altijd net iets lager te leggen dan die grens die je lichaam je aangeeft. De reden waarom mensen die vermoeid zijn deze grens niet respecteren is tweeledig:

  • Ten eerste omdat ze nooit geleerd hebben naar hun lichaam te luisteren. Ze hebben niet geleerd hoe ze de signalen van hun lichaam moeten interpreteren en hanteren. Daarom leren we mensen in ons zelfhulpprogramma aan hoe ze op een eenvoudige wijze kunnen leren luisteren naar deze signalen.
  • Ten tweede omdat ze bang zijn hun werk of verantwoordelijkheden niet meer goed genoeg te doen. Doordat ze moe worden, gaat alles trager en moeten ze nog harder werken om hetzelfde te bereiken. Dit is de vicieuze cirkel waarin ze gevangen zitten. Hoe geraak je daar uit? Door te leren hoe je jezelf anders kan organiseren om met minder inspanningen meer te bereiken terwijl je toch naar je lichaam blijft luisteren.

Hoe helpt online zelfhulp je om vermoeidheid op te lossen?

In het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' doe je dagelijks één sessie van een kwartier op je computer. Gedurende deze sessie helpt het programma je na te denken wat je kan doen om je vermoeidheid aan te pakken. Via eenvoudige vragen helpen wij je orde te scheppen in je geest en beter je prioriteiten te zien. Daardoor kan je je beter focussen op de belangrijke dingen en die eerst doen, en meer tijd nemen om je hersenen te laten uitrusten. Deelnemers merken dat hun vermoeidheid na twee of drie weken al flink begint af te nemen en dat hun energie en levensvreugde toeneemt.

Hoe test je de ernst van je vermoeidheid?

Doe hier nu onze gratis online zelftest en zie in 3 eenvoudige grafieken welke de oorzaken zijn van je vermoeidheid