Het regent vragen over hyperventilatie en andere angststoornissen de laatste maanden. Het lijkt soms wel een epidemie. Het komt plots op en mensen blijven met vragen rondlopen alsof er een rationele reden zou zijn waarom je begint te hyperventileren. Er bestaat natuurlijk een medische verklaring. En gelukkig bestaan er tegenwoordig heel goede en eenvoudige oplossingen voor. Eenvoudig vanuit het standpunt van de arts. Dat wil niet zeggen dat het van de patiënt geen inzet en vooral doorzettingsvermogen vraagt.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een ziekte die gemakkelijk te genezen valt mits de juiste aanpak. Je wordt kortademig, begint snel en oppervlakkig te ademen, voelt je gespannen, angstig, duizelig of paniekerig en kan zelfs flauwvallen.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hyperventilatie is een medische aandoening die je angstig en prikkelbaar maakt doordat je sneller en oppervlakkiger begint in en uit te ademen. Hierdoor ontstaat een scheikundig onevenwicht in je bloed. Het gevolg hiervan is dat je zenuwen en spieren prikkelbaar worden met angst, paniek , duizeligheid, kortademigheid en talloze andere symptomen als gevolg.

Wat is acute hyperventilatie?

Acute hyperventilatie is een vorm van hyperventilatie die slechts in bepaalde omstandigheden optreedt. Indien acute hyperventilatie nog geen jaren aansleept, kan ze zeer snel verdwijnen door het volgen van het online zelfhulpprogramma. De meeste mensen verliezen hun klachten tussen de derde en de vijfde week van het online zelfhulpprogramma.

Wat is chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie sleept veelal al maanden of jaren aan en de patiënt lijdt het grootste deel van de tijd aan een onwel, angstig gevoel en leeft continu in de angst dat het erger zal worden en begint de moed te verliezen of het ooit nog kan genezen. Ook deze vorm van hyperventilatie kan zeer efficiënt online behandeld worden met het zelfhulpprogramma. De genezing duurt echter gewoonlijk iets langer dan bij acute hyperventilatie omdat de patiënt eerst sterk verbetert en vervolgens iets trager verder vooruit gaat. Bij chronische hyperventilatie heeft de deelnemer meestal het gevoel dat hij met vallen en opstaan verbetert. Dit in tegenstelling tot de acute hyperventilatie die iets rechtlijniger verloopt.

Hoe behandelt het online zelfhulpprogramma hyperventilatie?

Enerzijds krijgt de deelnemer uitleg over de ziekte in de vorm van filmpjes waar artsen in een eenvoudige taal uitleggen hoe hyperventilatie ontstaat en geneest. Vervolgens helpt het programma de deelnemer dagelijks door middel van korte oplossingsgerichte vragen. Deze vragen helpen de deelnemer inzicht te verwerven in wat behulpzaam is om de angst en de hyperventilatie te voorkomen en verminderen. Verder worden elke week korte angstwerende technieken aangeleerd in de vorm van korte filmpjes waar een geneesheer of therapeut voordoet hoe je de oefeningen zelf thuis kan doen. Oefeningen die aangeleerd worden zijn onder andere: de anti-piekeroefening, de tevredenheidtraining, meditatieve ademhalingstechnieken, relaxatieoefeningen, de perfectionismeverzachter en tientallen andere oefeningen die werden ontwikkeld en getest door erkende Europese of Amerikaanse psychotherapeuten of artsen. Daarnaast krijgt de deelnemer wekelijks een evaluatierapport en stresstest om te bespreken met zijn of haar arts, indien daar behoefte aan is.

Hyperventilatie zelftest: hoe kan ik meten of ik aan hyperventilatie lijd?

Je kan een eenvoudige stresstest doen om te kijken of je positief scoort op de belangrijkste pijlers die vaak met hyperventilatie gepaard gaan: spanning, angst, stress of zelfs depressiviteit. Doe de test nu hier.

Dr. Paul Koeck