Angst hebben we meegekregen van de natuur om ons te helpen in gevaarlijke situaties. In de oertijd heeft deze reactie mensen kunnen helpen sneller op gevaar te reageren. Op die manier hadden zij dus een grotere kans op overleven. Door sneller te lopen en sneller het gevaar in te schatten, verhoog je de kans om op tijd te kunnen gaan lopen van bijvoorbeeld een tijger.

Als je bovenstaande situatie leest, kan je echter ook opmerken dat deze situatie niet vaak tot nooit voorkomt in onze veilige maatschappij. Gevaarlijke dieren zijn zo goed als niet aanwezig en we hebben dankzij technologie en vooruitgang genoeg comfort bereikt om niet meer te hoeven inzitten over gevaarlijke situaties.

Ondanks deze vooruitgang kunnen we nog steeds praten over gezonde angst en ongezonde angst. Gezonde angst is kortom angst die je zal helpen je doelen bereiken, terwijl ongezonde angst je zal tegenhouden.

Wat houdt gezonde angst in?

Als we terug naar de oertijd moeten gaan, kunnen we gezonde angst omschrijven als de angst die ons helpt te overleven. In de hedendaagse maatschappij komt dit echter niet meer voor, dus moeten we op zoek gaan naar een nieuwe omschrijving voor gezonde angst.

Gezonde angst is het soort angst dat je leven niet gaat overheersen, maar je zal stimuleren meer en beter te presteren. Zo kan je bijvoorbeeld gezonde angst ervaren als je een presentatie moet doen. Deze gezonde angst zal je helpen beter je tekst te onthouden en dus beter te presteren tijdens de presentatie. Gezonde angst zal je leven niet overheersen, maar bedekt alleen dat deel waar je angst over hebt. Zo zal je je bijvoorbeeld nooit angstig maken over het verkeer als je gezonde angst hebt over een presentatie. Gezonde angst houdt je daarenboven niet tegen om je doelen te bereiken, maar stimuleert je net om je doelen te behalen. Je kent het wel, de laatste avond voor een examen dat je lichte angst hebt dat je het niet zal halen en dus harder zal studeren.

Dit verschilt in veel opzichten dus drastisch van ongezonde angst, waar mensen met een angststoornis aan lijden.

Fight, flight or freeze

Dit zijn reacties die angst kan triggeren. Ook dit dateert oorspronkelijk van de oertijd. Angst zal je voorbereiden op gevaarlijke situaties om ofwel te vechten, te vluchten, ofwel stokstijf te blijven staan. Dit is niet veranderd over de eeuwen heen. Als je geconfronteerd wordt met angst, zal je merken dat je een bepaalde reactie vertoont die aansluit bij één van bovenstaande beschreven reacties.

Wat houdt ongezonde angst in?

Ongezonde angst is angst die jou zal consumeren en jou zal afremmen. Deze vorm van angst staat dus haaks op gezonde angst en zal ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld je tekst vergeet op je presentatie. Ook kan deze vorm van angst na een tijdje andere levensgebieden gaan beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om dingen in de supermarkt te vergeten, omdat je het al zo slecht doet op je werk. Ongezonde angst zal je doen twijfelen aan jezelf, waardoor je na een tijdje het gevoel hebt geen controle meer te hebben over je eigen leven.

Ongezonde angst komt in tegenstelling met gezonde angst ook vaak samen met depressie, omdat mensen met ongezonde angst na een tijdje niet meer in zichzelf geloven. Daarenboven zal de angst je verhinderen dingen te doen die je misschien graag doet.

Ervaar ik gezonde angst? Doe de test!

Als je wil weten of jij gezonde angst ervaart, dan kan je hier de gratis online angst test doen. Deze test kan je vertellen in welke mate jij lijdt onder angst en wat de invloed is op je algemeen functioneren.