Als ouder ben je zeer betrokken bij de opvoeding van je kind. Hieronder valt ook de schoolse opvoeding. In veel gevallen krijgt je kind zijn schoolse opvoeding op school en ben jij dus niet diegene die hem/haar begeleidt in de klas. De leerkracht heeft een belangrijke rol in het leven van het kind. Niet enkel in de schoolse ontwikkeling, maar ook in de morele ontwikkeling of de ontwikkeling van het zelf. Kortom, de leerkracht is een belangrijk figuur voor het kind. Net omdat het zo’n belangrijk figuur is, wil je graag een goede communicatie met deze persoon. Maar wat als jullie het niet eens geraken? Wat als iedere poging uitdraait op een discussie? Lees hier meer over communicatie met leerkrachten en hoe je het kan verbeteren.
Communicatie met de school? De leerkrachten
Communicatie met de school of met de leerkrachten kan moeilijk zijn, omdat ieder jaar je kind in een andere klas terecht komt en dus ook een andere leerkracht krijgt. Zeker als je kind speciale noden heeft of moeilijkheden met aanpassen, is dit moeilijk voor de leerkracht om vanaf het begin te weten. Tijdens de oudercontacten probeer je een beter contact met de leerkracht op te bouwen door jouw visie te vertellen over de opvoeding van je kind. Echter draait dit vaak op een discussie uit, omdat de leerkracht een andere visie heeft op deze opvoeding dan jij. Wat kan je hier nu aan doen of wat kan je doen om de communicatie tussen jou en de leerkracht te verbeteren. Vaak is het al een eerste goede stap om respect voor elkaars mening op te brengen. Jij bent inderdaad de ouder, dus weet wat het beste is voor het kind, maar aan de andere kant heeft de leerkracht ook het beste voor met het kind en heeft hij/zij ook verschillende jaren zich verdiept in de ontwikkeling van het kind.
Communicatie met de school? Hoe verbeter ik de communicatie?
Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma dat je kan helpen bij het verbeteren van je communicatietechnieken door je stress te verminderen en je focus te verbeteren. Op die manier kan je aan zelfreflectie doen tijdens het gesprek, waardoor je kan merken dat je communicatie met de leerkracht beter verloopt. Het hebben van stress of het vastzitten in een communicatiegewoonte kan er namelijk voor zorgen dat communicatie soms misloopt.
Communicatie met de school? Doe de stresstest!
Wil je weten of je stress ervaart tijdens oudercontacten of in het dagelijkse leven? Doe dan hier de gratis stresstest!