Ken je borderline en wil je er meer over weten? Of heb je soms het gevoel dat bepaalde symptomen van borderline op jou van toepassing zijn? Wil je soms testen of andere factoren een invloed kunnen hebben op jouw symptomen? In dit artikel beschrijven we wat de symptomen en kenmerken zijn van borderline en wat je hieraan kan doen. Verder geven we ook een inzicht aan andere psychologische factoren, die een invloed kunnen hebben op jouw kenmerken van borderline.

Kenmerken borderline: symptomen van borderline

Als hoofdsymptoom wordt een schommelende visie over relaties, zelfbeeld en omgeving vastgesteld. Je zal merken dat mensen met borderline snel wisselende vriendschappen hebben of vaak ook snel veranderen van mening over een vriend. Zelfs relaties zijn onderhevig aan deze schommelingen. In combinatie met andere symptomen kan dat ervoor zorgen dat mensen met borderline ook vaak wisselen van relaties. Als iemand goed is in de ogen van iemand met borderline, zal deze persoon opgehemeld worden. Als het het tegengestelde is, zal iemand met borderline deze persoon vaak kleineren. Maar niet enkel andere relaties lijden onder een schommelende visie. Ook de relatie met zichzelf is onderhevig aan schommelingen bij iemand met borderline. Eigenwaarde en zelfbeeld zijn geen vaste begrippen bij iemand met borderline en je zal merken dat ze zich de ene moment perfect vinden en de andere moment dat ze niet in de spiegel willen kijken, omdat ze zichzelf lelijk vinden.

Naast de schommelende visies over zichzelf en hun relaties, zal je ook bemerken dat mensen met borderline impulsief zijn en vaak woede niet kunnen onderdrukken. Waar ze zin in hebben, dat doen ze vaak en het is voor hen moeilijk om te wachten als ze iets willen. Maar ook in gesprekken merk je vaak dat deze mensen impulsief zijn. Ze zeggen iets zonder erover na te denken, wat vaak tot ruzie met anderen kan leiden.

Kenmerken borderline: behandeling van borderline

Wat symptomen en kenmerken van borderline kan verergeren, is stress. Als iemand met borderline stress ervaart zal je merken dat zijn/haar symptomen nog duidelijker op de voorgrond treden. Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier helpt deze mensen in het aanpakken van stress om zo ook hun symptomen te kunnen verminderen.

Kenmerken borderline:doe de stresstest!

Om te weten in welke mate jij stress ervaart, kan je de gratis online stresstest doen! Deze test duurt een 5-tal minuten en vertelt je jouw persoonlijke score meteen na afloop.