We kennen het allemaal: maandag. Opstaan in de vroege uurtjes om te gaan werken na een weekend van ontspanning. Er zijn maar weinig mensen die van maandag houden. Vaak hoor je dat mensen moeite hebben om uit hun bed te geraken of slecht gehumeurd zijn.

De ergste maandag van het jaar blijkt de derde maandag van januari te zijn. Deze maandag introduceert namelijk de winterdip. We krijgen weinig licht, staan op wanneer het donker is en komen terug thuis wanneer het donker is. Het is niet abnormaal je somber te voelen of zelfs last te krijgen van depressieve gevoelens. Daarom kan je hieronder de tips van Mijn Kwartier tegen Blue Monday lezen!

Tip 1: Zoek licht op!

Onderzoekers zijn het nog niet eens of een winterdip of Blue Monday gelinkt is aan een tekort aan licht. Wat men wel zeker weet is dat licht kan helpen tegen het aanpakken van depressieve of sombere gevoelens. Zo bestaat er lichttherapie, die zeer effectief blijkt te zijn bij bepaalde vormen van depressie. Tijdens deze lichttherapie worden mensen gedurende een kwartier lang overrompeld door licht door bijvoorbeeld een lichtbril op te zetten. Het is niet enkel het licht van de zon dat je hierbij kan helpen, maar ook kunstmatig licht.

Tip 2: Sporten helpt!

Sporten zorgt voor een hormonale reactie in de hersenen, waarbij gelukshormonen zoals serotonine worden vrijgegeven. Als je bijgevolg last hebt van een slecht humeur of depressieve gevoelens ten gevolge van een Blue Monday, kan sporten je helpen je weer beter te voelen. Je hoeft niet noodzakelijk te gaan lopen. Je kan bijvoorbeeld ook pilates of yoga doen. Het is nuttig een sport te zoeken, die jou ligt en die je graag doet. Op die manier hou je het sporten ook langer vol!

Tip 3: Meditatie!

Naast sporten en lichttherapie is ook meditatie een hulpmiddel tegen Blue Monday en eventuele depressieve gevoelens die hierop volgen. Meditatie brengt je terug in het hier en nu en maakt je bewust van je lichaam. Het helpt ook om stress aan te pakken door bijvoorbeeld je hoofd leeg te maken en zo geest en lichaam rust te gunnen!

Test of je lijdt aan een Blue Monday!

Denk je dat de Blue Monday een invloed heeft op jouw humeur? Denk je sombere of depressieve gevoelens te ervaren? Doe dan hier de gratis zelftest!