Een burn-out kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk hier maar aan perfectionisme, werkstress, stress op andere levensgebieden, niet kunnen loslaten,.... Toch doet burn-out zich op een enigszins zelfde manier voor ondanks verschillen in oorzaken. Onderstaande symptomen zijn basissymtomen van burn-out. Het kan zijn dat je één of meerdere symptomen niet of minder hebt, ondanks dat de diagnose burn-out bij jou is vastgesteld. Toch komen deze symptomen in al dan niet lichtere mate bij iedereen met een burn-out voor.

Hoe herken ik een burn-out? Uitgeblust

Je voelt je moe en op. Je bent met andere woorden uitgeblust. Je hebt geen energie meer om nog te werken of zelfs klusjes in het huis te doen. Alles is teveel gevraagd, aangezien je het gevoel hebt dat het gewoon niet meer gaat. Een typische zin van iemand met burn-out is 'Ik kan niet meer'.

Hoe herken ik een burn-out? Leeg gevoel

Doordat je plots alle taken en dingen, die je wilde doen, niet meer kan ondernemen, voel je je leeg. Je hebt je vooruitzichten op zij moeten schuiven, aangezien deze niet meer haalbaar leken. Daardoor kan je het gevoel hebben dat je leeg bent en niet meer goed weet wat je nu moet doen.

Hoe herken ik een burn-out? Concentratiestoornissen

Een burn-out wordt gekenmerkt door het teveel aan werk/stress en het niet kunnen loslaten van deze stress. Het moet altijd perfect gebeuren en er moet steeds meer kunnen gebeuren. Omdat je zoveel hooi op je vork neemt, kan het wel eens zijn dat je concentratiestoornissen krijgt. Je kan je niet meer concentreren op je huidige werk of op wat anderen je vragen in ergere gevallen.

Hoe herken ik een burn-out? Geheugenverlies

Doordat je hoofd vol zit met stress en taken die je moet onthouden, kan het zijn dat je geheugenverlies krijgt. Je brein is namelijk overbelast en kan niet meer zoveel op korte termijn onthouden. Jij daarentegen, zal vaak je brein verder pushen, omdat je nog steeds wil werken aan het tempo, dat je daarvoor had.

Hoe herken ik een burn-out? Moedeloos zijn

Op een gegeven moment besef je dat het niet meer gaat. Je kan de druk en stress niet meer aan zoals vroeger. Je begint symptomen van burn-out te herkennen en weet dat je rustiger aan zal moeten doen. Dit kan een moedeloos gevoel geven, omdat je het moeilijk hebt met je planning los te laten. Je wilde zoveel doen, maar weet dat het nu waarschijnlijk niet gedaan zal worden op de tijd die jij wilde.

Mijn Kwartier tegen burn-out

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat samen met jou bovenstaande symptomen van burn-out zal aanpakken. Het programma zorgt dat je dagelijks aan jezelf kan werken aan de hand van video's en oplossingsgerichte vragen. Samen zullen we dan kijken hoe we jouw symptomen kunnen verminderen en zelfs doen verdwijnen. Mijn Kwartier kan je helpen je stress te doen reduceren met 77% in één maand!

Hoe herken ik een burn-out? De zelftest!

WIl je weten of jij een burn-out hebt of kans hebt om een burn-out te ontwikkelen? Dan kan je onze gratis burn-outtest doen. Deze neemt een 5-tal minuten in beslag. Na deze test kom je intergraal op een pagina met jouw persoonlijke scores!