Je hoort steeds vaker dat burn-out voorkomt. 1 op de 20 werknemers zit thuis met burn-out. Dit maakt burn-out tot één van de grootste oorzaken van afwezigheid. Daarenboven duurt het genezen van burn-out ook langer dan meeste andere ziektes. Denk hier maar aan griep of burn-out. Burn-out kan al snel enkele maanden in beslag nemen om te genezen. Als iemand een burn-out heeft gehad, heeft deze daarenboven ook nog meer kans op het ontwikkelen van een nieuwe burn-out. Maar hoe komt het nu dat sommigen vatbaarder zijn voor burn-out dan anderen? En als je een burn-out hebt of hebt gehad, hoe pak je dit dan aan? In dit artikel zullen we beschrijven wat je kan doen om aan preventie van burn-out te doen, hoe je een re-integratie na burn-out kan doen en wat hervalpreventie is. Als laatste zullen we ook beschrijven hoe je burn-out kan behandelen.
Re-integratie na burn-out: preventie van burn-out
Burn-out ontstaat in de meeste gevallen door een combinatie van werkdruk en druk die iemand op zichzelf zet. Waarom sommige mensen sneller een burn-out ontwikkelen dan anderen heeft te maken met de soort werkdruk die ze ervaren en de druk die ze op zichzelf leggen. Zo zien we dat mensen die in de gezondheidssector werken een verhoogde kans hebben op burn-out. In die sector komt het namelijk vaak voor dat mensen langer werken dan 8 uur per dag en dat 1 persoon het werk doet van meerdere mensen. Denk hier ook maar eens aan perfectionisten. Je zal zien dat deze mensen meer kans hebben op het ontwikkelen van burn-out dan mensen die hun werk meer los kunnen laten.
Wat houdt preventie van burn-out nu precies in? Zoals het woord het al zegt, heeft burn-out preventie als doel om burn-out te voorkomen, door mensen bewust te maken van wat werkt tegen burn-out en hoe ze minder kunnen doen van wat burn-out in de hand werkt. Denk hier bijvoorbeeld maar aan manier van aanpak of bepaalde gedachtenpatronen/gewoontes. Er zijn bepaalde gewoontes, zoals perfectionisme, die ervoor kunnen zorgen dat je meer kans hebt op het ontwikkelen van burn-out. Daarnaast zijn er gewoontes die je kunnen beschermen tegen burn-out, zoals sporten. Het doel van preventie is om meer te doen van wat helpt en minder van wat niet helpt.
Re-integratie na burn-out: hervalpreventie
Als je na een burn-out je werk terug start, kan dit een grote stap zijn. Je wil er meteen terug invliegen, of bent nog niet volledig genezen,… Vaak is re-integratie na burn-out moeilijk, omdat veel mensen niet in behandeling gaan en er nog steeds dezelfde gewoontes op nahouden, die ervoor hebben gezorgd dat hun burn-out is ontstaan. Daarom is het belangrijk om aan hervalpreventie te doen of je burn-out te behandelen, zodat de re-integratie na burn-out gemakkelijker verloopt.
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte systeemtherapie, en ontwikkeld is om mensen met burn-out te helpen bij hun re-integratie. Daarenboven dient het ook als behandeling, preventie en hervalpreventie bij burn-out.
Re-integratie na burn-out: doe de stresstest
Als je wil weten wat jouw stresslevel is, wat een grote oorzaak van burn-out is, kan je hier altijd de gratis stresstest doen!