Ondanks dat sommige mensen zeggen zich goed in hun vel te voelen, hebben de meeste mensen last van een lager zelfvertrouwen. Vaak zijn we bang omtrent wat andere van ons denken of wat bepaald gedrag over ons wil zeggen. Veel mensen nemen dus de beslissing om niet die extravagante kleren aan te doen, te roepen in het openbaar als ze kwaad zijn,....

Ons bewustzijn houdt ons vaak tegen gedrag te stellen dat we op dat moment graag willen. In sommige gevallen is dit goed. Ons geweten zorgt er namelijk voor dat we weten hoe ons te gedragen in sociale situaties en wat aanvaardbaar is voor de maatschappij. Op die manier kunnen we min of meer ons eigen gedrag interpreteren als goed of fout, dit rekening houdend met je eigen kijk op de situatie. Dit wil daarom niet zeggen dat elk gedrag dat aanschouwd wordt als durvend of extravagant 'fout' is.

Vaak hebben we het idee dat, als we iets durvend of uniek doen, dit soms moeilijk aanvaard zal worden door bepaalde mensen. We voelen ons onzeker en vaak stellen mensen zich te vraag of ze de situatie wel correct hebben ingeschat. Belangrijk is om te weten dat je hier niet alleen bent. Veel mensen hebben vaak het gevoel 'er niet bij te horen' of niet aanvaard te worden voor wie ze zijn.

Dit kan gevolgen hebben op ons eigenwaarde of zelfvertrouwen. Er bestaan verschillende manieren om je zelfvertrouwen te verhogen. Het is natuurlijk makkelijk gezegd om je niets van de starende blikken of bepaalde opmerkingen aan te trekken, maar in realiteit doet dit vaak iets met je.

Wat kan je doen om je zelfvertrouwen te verhogen?

Therapie, ondanks de vaak negatieve connotatie, kan je begeleiden in alle soorten vragen je hebt over het leven. Zo kan je bijvoorbeeld ook bij professionele hulp terecht met de vraag je zelfvertrouwen te vergroten. Therapie bestaat er namelijk in met jou bepaalde situaties, die voor jou belangrijk zijn, te overlopen en je een andere kijk aan te bieden op deze situaties.

Mijn Kwartier basseert zich op zulke interventies. Het is een online programma dat je dagelijks van thuis uit kan volgen om te ontdekken wat jou gelukkig zou maken en wat je kan voorzien om deze 'dromen' of wensen tot realiteit te zien komen. Als jou vraagt bijvoorbeeld draait rond een verhoging van je zelfvertrouwen, helpt het je dagelijks identificeren wat jou gelukkig maakt en wat je dag per dag kan voorzien om dichter bij dit doel te komen. Schrijf je vandaag nog in!