Lang werd gedacht dat geest en lichaam niets met elkaar te maken hadden. Minder is echter waar. Mentale klachten en mentale gezondheid kunnen een grote invloed hebben op onze fysieke gezondheid. Een van de grootste boosdoeners is waarschijnlijk stress. Stress tast namelijk meerdere lichamelijke functies aan en ligt tevens aan de basis van meerdere mentale problemen.

Stress? Lichamelijke symptomen!

Ten eerste heeft stress een invloed op pijn. Stress kan namelijk niet alleen pijn veroorzaken zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of nekpijn, maar kan er ook voor zorgen dat we ons meer concentreren op aanwezige pijn. Dit kan vervolgens je levenskwaliteit naar beneden halen.

Daarnaast kan stress tot overstimulatie van het brein zorgen, wat geheugenproblemen en concentratieproblemen met zich mee kan brengen. Dit is bijvoorbeeld een erg gekend probleem bij depressie. Tevens kunnen we het bovengenoemde fenomeen ook waarnemen als bijvoorbeeld je werkdruk verhoogd wordt. Vaak zal je langer nodig hebben om dezelfde taak te verrichten als je last hebt van stress. Moeite met het onthouden van taken is bijvoorbeeld ook geen uitzonderlijke reactie ten gevolge van stress.

Zoals eerder vermeld ligt stress aan de basis van meerdere mentale klachten. Depressie, burn-out en zelf angst zijn gebaseerd op het ervaren van stress. Zo kenmerkt stress bijvoorbeeld paniekaanvallen en kan angst voor angst uitlokken. Bij dit laatste krijg je angst voor angstsymptomen omdat ze als zeer onaangenaam ervaren worden.

Stress en stressreductie? De behandeling van stress!

Aangezien stress vaak uitgelokt wordt door mentale factoren, is het nuttig hierop in te spelen om stress aan te pakken. Zo kan je bijvoorbeeld nadenken over wat stress bij jou generaliseert en waarom.

Mijn Kwartier is een zelfhulpprogramma dat je helpt je stress te ontdekken. Het begeleidt je dagelijks in het beter begrijpen van persoonlijke stressmechanismes en wat jij kan doen om gezonder te leven.

Stress? Doe de stresstest!

Wil je graag weten in welke mate jij aan ongezonde stress lijdt? Doe dan hier de gratis stress test en kom te weten hoe jouw stress je dagelijks leven beïnvloedt.