Migraine is een specifieke vorm van pijn. Ongeveer 2-10% mannen en 5-25% vrouwen lijden onder de ziekte. Migraine veroorzaakt een specifieke vorm van hoofdpijn, die doorgaans als bonzend en slechts aan één kant van het hoofd waargenomen wordt. Een aanval van migraine duurt gemiddeld tussen 4-72 uur.
Hoe onderscheid ik migraine van andere soorten hoofdpijn?
Migraine is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Zo komt de ziekte vaak voor samen met spanningshoofdpijnen. Spanningshoofdpijnen zijn een soort hoofdpijn, die veroorzaakt worden door de opspanning van de spieren. Als je gedurende lange tijd stress hebt, kan dit spanning veroorzaken. Na een tijdje kan deze spanning echter zoveel pijn met zich meebrengen dat hoofdpijn ontstaat.
Hoe weet ik nu of ik last heb van migraine of niet? Migraine kan je herkennen aan een aantal symptomen, die je hieronder kan terugvinden. Bovendien treedt spanning slechts veel later op in het geval van migraine, meestal net voor of pas tijdens de aanval. Als je merkt dat je nek reeds lange tijd gespannen staat, kan het zijn dat je eerder last hebt van spanningshoofdpijnen. Migraine komt namelijk minder voor dan spanningshoofdpijnen.
Hoe herken ik migraine? Soorten en symptomen?
De soorten migraine?
Allereerst bestaan er verschillende soorten van migraine: migraine zonder aura en migraine met aura. Ongeveer 15-25% van de mensen die lijden aan migraine hebben last van een aura. Een aura manifesteert zich voor de aanval en dient vaak als waarschuwing voor mensen met migraine. De symptomen, die voorkomen tijdens een aura, verstoren tijdelijk een aantal lichamelijke functies. Hieronder vind je de symptomen van een aura:
- Stoornis van het zicht
- Tintelingen in handen, lippen of gezicht.
- Spierstoornis
- Spraakmoeilijkheden
Minstens één van bovenstaande symptomen moet zich voordoen om te mogen spreken van een aura. Doorgaans duren deze symptomen 60 minuten, waarna een aanval volgt. Wist je dat zelfs depressieve gevoelens een waarschuwing kunnen zijn voor migraine?
Symptomen van migraine?
Migraine is meer dan alleen hoofdpijn en bevat daardoor ook meerdere symptomen. Hieronder vind je een lijstje van symptomen die kunnen optreden bij migraine:
- Harde hoofdpijn, meestal slechts aan één kant van het hoofd
- Slapend gevoel in sommige lichaamsdelen, doorgaans slechts aan één kant van het lichaam
- Irritatie
- Vermoeidheid
- Stoornis van laagdrempelige functies zoals iets onthouden
- Misselijkheid
- Pijn in de spieren
- Pijn als je moet bewegen
- Overgevoelig zijn voor prikkels
Oorzaken van migraine?
Het is moeilijk een duidelijke oorzaak te plakken op het ontstaan van migraine. Er bestaan namelijk veel verschillende theorieën omtrent de lichamelijke oorzaak van migraine. Wat wel erg naar voor geschoven wordt als oorzaak van migraine is een verandering van het proces dat te maken heeft met bloeddoorstroming. Sommige onderzoeken zeggen dat de verwijding van de bloedvaten in de hersenen migraine kunnen veroorzaken. Andere zeggen dan weer dat het de verstoring van de bloedsomloop zelf is die migraine veroorzaakt. Waar men wel reeds zeker van is, is dat migraine een genetische component bezit. Als iemand in je familie migraine heeft, is de kans groter dat jij ook migraine kan ervaren.
Naast lichamelijke oorzaken van migraine, bestaat er een categorie van psychologische oorzaken van migraine, die veel in de pap te brokken hebben. Men weet dat stress en emoties een hevige invloed kunnen hebben op het lichaam. Het is daarom ook niet abnormaal dat stress en emoties migraine kan intensifiëren, veroorzaken en de frequentie ervan verhogen.
Lichamelijke factoren gaan vaak samen met psychologische factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bloedsomloop verstoord wordt door het ervaren van stress. Zelfs onopgeloste emoties kunnen migraine veroorzaken. Of denk bijvoorbeeld aan angst voor migraine, dat op zijn beurt zelf migraine kan veroorzaken. De geest is een machtig instrument en kan zowel veel goeds als negatiefs voor je doen.
Migraine behandelen? Hoe pak ik migraine aan?
Er bestaan tegenwoordig verschillende technieken om migraine aan te pakken. Allereerst is het nuttig op zoek te gaan naar een diagnose migraine. Alvorens te beginnen aan een behandeling voor migraine is het nuttig om te weten of het daadwerkelijk wel over migraine gaat. Anders zal de behandeling waarschijnlijk niet veel effect hebben.
Ten tweede, na het vaststellen van de diagnose kan je op zoek gaan naar een behandeling. Vaak gebeurt dit aan de hand van medicatie, voorgeschreven door een neuroloog. Deze neuroloog is gemachtigd een diagnose vast te stellen en je daarenboven passende medicatie voor te schrijven. Dit kan migraine verminderen en eventueel elimineren.
Er is echter ook een manier om hetzelfde effect van medicatie te bereiken zonder het nemen van medicatie. Er bestaan technieken die je kunnen helpen om de oorzaken bij de wortel aan te pakken. Dit verlaagt de kans op het hebben van migraine en verhoogt tevens je resistentie. Als je namelijk frequent last hebt van migraine, is het lichaam zwakker en kan het minder weerstand bieden tegen zowel ziektes als migraine. Als je bijgevolg je lichaam sterker maakt, verhoog je niet enkel je pijngrens, waardoor je minder migraine kan krijgen. Je maakt de kans op migraine in het algemeen kleiner.
Het bovenstaande kan bereikt worden aan de hand van therapeutische technieken. Mijn kwartier is een zelfhulpprogramma dat werd samengesteld door artsen en psychologen. Het heeft als doel mensen te activeren en samen op zoek te gaan naar wat werkt voor jou!
Migraine test?
Wil je graag weten wat je migraine veroorzaakt? Wil je graag weten welke invloed migraine heeft op jouw leven? Doe dan hier de gratis stress gerelateerde pijn test!