Je ziet veel mensen naar hun nek grijpen en hun nek te proberen masseren. Nekpijn komt vaak voor en kan door veel verschillende oorzaken getriggerd worden. Nekpijn heeft dus ook niet altijd dezelfde oorzaak en het is nuttig om deze oorzaak te kennen vooraleer je jouw nekpijn probeert aan te pakken. Als oorzaken voor nekpijn, bestaan er zowel lichamelijke als psychologische oorzaken. We zetten enkele mogelijke oorzaken van iedere categorie op een rijtje en beschrijven ook hoe jij deze nekpijn kan aanpakken.

Nekpijn: lichamelijke oorzaken

Nekpijn kan veroorzaakt worden doordat er iets gaande is in je lichaam Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vaak verkeerd aan je bureau zit, waardoor je nek moeite heeft met het dragen van je hoofd. Na een tijdje spannen de spieren in je nek op om het gewicht van je hoofd te blijven dragen en zo kan nekpijn ontstaan. Verder kan het ook zijn dat migraine je nekpijn uitlokt. Doordat je hoofd pijn doet, kan het zijn dat je nek opspant en daardoor kan nekpijn ontstaan. Verder hebben sommige mensen ook last van nekpijn als ze ziek zijn. Je lichaam is dan tegen de ziekte aan het vechten, wat vaak tot spierspanning leidt.

Nekpijn: psychologische oorzaken

Naast lichamelijke oorzaken, zijn er ook verschillende psychologische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat onze nek overbelast geraakt en dat de spieren in je nek opspannen. Denk hier bijvoorbeeld aan stress. Stress kan spierspanning veroorzaken en de nek is vaak de eerste plaats waar je last ervaart van stress. Deze spierspanning kan na een tijdje zorgen voor nekpijn. Nekpijn kan ook veroorzaakt worden door depressie. Je blijft piekeren, waardoor je hersenen overbelast geraken. Omdat je nek deze pijn vaak overneemt, spannen de spieren in je nek op, waardoor je nekpijn krijgt.  Angst kan er bovendien ook voor zorgen dat je nekpijn krijgt. Als je angst ervaart, vertoon je een lichamelijke reactie om op die angst te reageren. Je spieren spannen op om sneller op het gevaar te kunnen reageren. Dit kan leiden tot nekpijn.

Nekpijn: behandeling

Om je nekpijn aan te pakken kan je bijvoorbeeld het online programma van Mijn Kwartier volgen. Het programma helpt je om stress, depressie of angst aan te pakken, die nekpijn kunnen veroorzaken. Als je jouw stress, depressiviteit of angst aanpakt, kan je nekpijn na een tijdje mee afnemen.

Nekpijn: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate stress, depressie of angst een rol kan spelen in je nekpijn, doe dan de gratis online stresstest! De test duurt een 5-tal minuten en vertelt je jouw persoonlijke score meteen na afloop.