‘Ik voel me wat depressief’. Dit is een zin die steeds vaker en vaker gezegd wordt. Maar veel mensen weten niet wat een depressie precies inhoudt. Wanneer kan je nu zeggen dat je echt een depressie hebt of je je gewoon somber voelt. Sommige mensen gebruiken het woord depressief namelijk als ze zich een dagje wat slechter voelen. Dit is vaak nefast voor mensen die wel degelijk een depressie hebben. Doordat andere mensen het woord depressie zo snel gebruiken, is het vaak moeilijk voor andere mensen om de ernst van depressie in te zien. Als je depressief bent, hoor je waarschijnlijk vaak: ‘ach, het gaat wel voorbij’ of ‘iedereen heeft wel eens een slechte dag’. Dit vinden veel mensen niet leuk om te horen, omdat depressie in de meerderheid van de gevallen niet zomaar voorbij gaat. Vaak is professionele hulp nodig om van je depressie af te geraken. Dit artikel zal de symptomen van depressie omschrijven en mogelijke behandelingsvormen voor depressie opsommen. Daarenboven bevat dit artikel een depressie test, zodat jij kan testen of je een depressie hebt.

Depressie test? De symptomen van depressie

Als je depressief bent, voel je je somber. Het is echter niet zo dat je je slechts somber voelt voor een dag of zelfs voor een week, maar gedurende een lange periode. Daarenboven overheerst deze sombere stemming. Je zal merken dat het heel moeilijk is om nog ergens vreugde uit te halen. Mensen met depressie zullen dus nog amper lachen, ook al gebeurt er iets grappigs of amusant. Je zal ook merken dat je vaak afglijdt naar depressieve gedachten. Als je op je werk bezig bent met iets te doen, kan het zijn dat je je helemaal niet meer kunt concentreren omdat je voortdurend aan je somber gevoel denkt. Depressie tast dus ook je aandacht en concentratie aan. Doordat je je vaak somber voelt, zal je merken dat je bijna iedere dag of veel meer als vroeger huilt. Je denkt aan bijna niets anders dan je somber gevoel, ook al wil je jezelf bezig houden. Na een tijdje zal je ook merken dat je geen zin meer hebt om ook maar iets te ondernemen. Mensen die depressief zijn, hebben vaak zelfs moeite met uit hun bed te komen. Niet omdat ze niet kunnen, maar omdat ze het nut er niet van inzien. Als je dan vraagt als vriend of familielid om iets samen te gaan doen, is het antwoord vaak nee.

Depressie test? Hoe pak ik depressie aan?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken van jouw depressie. Het is slechts een kwartiertje per dag, dus is het vaak gemakkelijker dan intensieve behandelingen. Verder kan je het programma van jouw thuis doen, zodat je je ook niet hoeft te verplaatsen.

Depressie test? Doe de depressietest!

Voel je je soms depressief of vraag je je af of je depressief bent? Doe dan hier de gratis online depressietest, die je meteen na afloop jouw persoonlijke scores zal meedelen.