Bloosangst is een specifieke vorm van sociale fobie. Het is de angst om te blozen terwijl je in gesprek bent met anderen of anderen je kunnen zien. Bloosangst is niet zo gekend en daardoor weten veel mensen ook niet wat het inhoudt. Dit artikel zal de symptomen van bloosangst omschrijven, mogelijkse gevolgen van bloosangst opsommen en als laatste mogelijke behandelingsmethoden geven.

Bloosangst: symptomen van bloosangst

Als hoofdsymptoom wordt bloosangst gekenmerkt door angst om te blozen. De angst treed meestal op wanneer je in gesprek bent met iemand anders of wanneer je veel mensen om je heen hebt. Vaak denk je ook ‘ Ik mag niet blozen’, waardoor je het gevoel hebt dat je nog sneller gaat blozen. Daarenboven zijn mensen met bloosangst niet enkel bang voor blozen, maar ook voor de reactie van andere mensen op het blozen. Ze zijn bang dat andere mensen hen raar gaan vinden of negatieve reacties erop geven. Vaak denken mensen met bloosangst dat blozen iets vreemd is en dat het de sociale regel is dat blozen als vreemd bekeken wordt. Daarom willen ze blozen vaak vermijden, omdat ze bang zijn voor de reacties van andere mensen.

Bloosangst: gevolgen

Wie een vorm van angst ervaart, weet vaak dat de angst irrationeel is, maar kan er niets aan doen. In geval van bloosangst weten ze vaak dat het niet zo erg is om te blozen, maar toch hebben ze een grote angst dat ze gaan blozen. Doordat ze voortdurende angst ervaren, kan dit voor veel spanning in het lichaam zorgen. Ze zijn voortdurend gestresseerd en ontwikkelen ook angst voor de angst. Dit wil zeggen dat ze angstig worden bij het denken aan dat ze misschien met iemand moeten praten en dat ze misschien kunnen gaan blozen. Deze spanning en stress eist na een tijdje ook zijn tol. Je kan je aandacht moeilijker richten op iets of hebt moeite met je geheugen. Ook je dagdagelijkse activiteiten zullen onder je angst beginnen lijden. Denk hier maar aan een voordracht of een vergadering met collega’s. soms kan het ook zijn dat je zo angstig bent , dat je een paniekaanval krijgt of dat je begint te hyperventileren.

Bloosangst: behandeling

Om je bloosangst en de symptomen ervan aan te pakken, kan je best je onderliggende angst aanpakken. Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier werkt samen met jou om je angst te doen dalen en ook daarbij de gevolgen, die je ondervindt van de angst. Het bevat technieken die je kan toepassen om angst te verminderen, maar zelfs om angst aan te pakken als je het voelt opkomen.

Bloosangst: doe de angsttest!

Om te weten in welke mate jij angst of stress ervaart, kan je altijd de gratis online angsttest invullen. Deze kan je vertellen in welke mate jij angst of stress ervaart en hoe je dit kan aanpakken. Na het invullen van de test, berekent de computer automatisch jouw resultaten en krijg je deze ook meteen te zien!