Manische depressie is een vorm van depressie, die vaak voorkomt. Bij deze vorm van depressie worden depressieve periodes gecombineerd met exact het tegenovergestelde: manische periodes. In deze soort depressie zijn de ups and downs heel duidelijk te herkennen. Als men in een depressieve episode zit, zullen omstaanders dit ervaren als een gewone depressie. Van de ene op de andere moment kan dit omslagen in een manische episode. Een manische episode is een episode waarin de persoon zich heel opgetogen of gelukkig is.

Manische depressie: symptomen

Een manische depressie is een stevigere vorm van een depressie. Het bezit niet enkel de depressieve componenten, maar personen met een manische depressie zijn soms onvoorspelbaar. Ze kunnen plots in een manische fase verkeren. In deze fase kan het zijn dat ze plots heel gelukkig zijn, dat hun levensvreugde niet op kan, of dat ze net heel prikkelbaar worden. Verder kunnen mensen in een manische periode vaak ook impulsieve beslissingen nemen, zoals verhuizen naar een ver land, grote sommen uitgeven,.... Kortom, de wereld ligt aan hun voeten en niemand kan hen tegenhouden deze te veroveren.

Hoe lang deze episodes duren, ligt vaak ook niet vast. Van de ene op de andere dag kan dit weer overschakelen naar een depressieve episode, met somberheid, huilbuien, een futloos gevoel, piekergedachten,... tot gevolg.

Manische depressie behandeling

Een manische depressie is een variant van een depressie dat iets moeilijker te behandelen is. Een manische depressie bezit namelijk vaak een genetische component. Door deze genetische component zal het langer duren om een manische depressie aan te pakken en bestaat er ook meer kans op herval, waardoor er dus meer aandacht besteed dient te worden aan hervalpreventie. Ook de onvoorspelbaarheid van de episodes maakt het vaak moeilijk voor de omgeving van de persoon om adequaat te reageren om de verschillende episodes.

Manische depressie en Mijn Kwartier

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat ontwikkeld is tegen stress, depressie en angst. Het kan dus dienen als ondersteuning van een behandeling bij een psychotherapeut of als preventie tegen herval. Het programma geeft je namelijk dagelijks oefeningen en vragen die je helpen ontdekken wat jouw krachtbronnen zijn en hoe je meer kan doen van wat helpt om je depressie aan te pakken.

Manische depressie: de test

Mijn kwartier biedt een gratis depressietest, die mate van depressie bij jou aanwezig meet. Na het invullen van de test, krijg je integraal je resultaten.