Angststoornissen komen vaker voor dan sommige mensen zouden denken. Ondanks we zo goed als nooit meer geconfronteerd worden met levensgevaarlijke situaties, zijn we vaak angstig. We willen op tijd thuis zijn of hebben angst dat die presentatie toch niet goed gaat of je baas je werk niet goed genoeg zal vinden. We piekeren dus vaak over dingen die we belangrijk vinden in het leven. Ondanks dat deze dingen belangrijk zijn in ons leven, bedreigen ze ons leven niet. Maar wat heeft dit nu te maken met jou angst? Lees hier meer over het mechanisme angst, zoals het door de natuur bedoeld is, en wat de symptomen zijn van angst.

Angst? Wat is de bedoeling van angst?

Angst is er om ons te waarschuwen voor gevaarlijke situaties, zoals bijvoorbeeld als je plots oog in oog zou staan met een beer. Deze situatie is levensbedreigend dus gaat je lichaam je voorbereiden om sneller te reageren, we te lopen of stokstijf te blijven staan. Dit heeft de kans op overleven vergroot voor de mens. Maar het originele doel van angst, ons helpen tijdens gevaarlijke situaties, is grotendeels verloren gegaan. Daarentegen maken we ons angstig of gestresseerd voor dingen die voor ons belangrijk lijken of waar we een trauma aan over hebben gehouden. Natuurlijk is dat compleet te begrijpen, want het is moeilijk om na een overval weer buiten te gaan, of wat als je presentatie toch mislukt, maar deze soort angst zal je leven niet op een positieve manier beïnvloeden.

Als je angstig bent, zal je merken dat je hart sneller begint te slaan, je pupillen groter worden en je spieren op beginnen spannen. Verder zal je vaak ook het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over je lichaam en je als een soort buitenstaander naar jezelf aan het kijken bent. Je ademhaling wordt oppervlakkiger en sneller, en soms kan het zijn dat je begint te hyperventileren.

Angst? Hoe pakken we deze angst aan?

Hoe pakken we nu deze angst aan, die zulke negatieve invloed heeft op ons leven. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je zal helpen weer de baas te worden over je angst en de plaats die angst inneemt in je leven, aanzienlijk te verkleinen.

Angst? Doe de angsttest!

Wil je weten in welke mate angst een invloed heeft op jouw leven of je angst pathologisch is? Doe dan hier onze gratis angsttest!