Voel je je moe en uitgeblust? Zowel fysiek als psychisch? Heb je het gevoel nauwelijks uitgerust te zijn? Blijven bepaalde gedachten maar in je hoofd ronddraaien? Dan kan het mogelijks zijn dat er sprake is van een depressie. Lees voor jezelf onderstaande symptomen van depressie en bepaal of deze van toepassing zijn of niet:
- Je voelt je down of terneergeslagen
- Je voelt je futloos.
- Je voelt je prikkelbaar/angstig zonder te begrijpen waarom.
- Je neemt geen initiatief.
- Je kunt je moeilijk concentreren op je werk en zelfs op een gewoon gesprek.
- Je korte termijn geheugen doet het niet meer zo goed.
- Je hebt het gevoel dat je waardeloos bent en niets kan.
- Je hebt de indruk dat je je werk teveel wordt en je het niet meer aankan.
- Je hebt geen zin meer om te eten of je hebt voortdurend eetbuien.
- Je hebt geen interesse meer in seks of voorspel.
- Je isoleert je en hebt geen zin om mensen op te zoeken.
Als het merendeel van bovenstaande depressie symptomen op jou van toepassing zijn, zou het mogelijks kunnen dat je een depressie hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om enkel op basis van deze symptomen van depressie een stempel te plakken. Hiervoor moet wel meer aan de hand zijn.
Toch zou het mogelijks kunnen dat er meer aan de hand is dan enkel een somber gevoel. Mogelijks zouden we kunnen spreken van depressie. We hebben hieronder kort enkele symptomen van depressie opgesomd. Zo kan je voor jezelf bepalen of je in de richting van een depressie kan zoeken of niet.
We hebben de symptomen van depressie opgesomd in drie categorieën: psychische, lichamelijke en cognitieve (denken) symptomen van depressie.
Psychische symptomen van depressie
- Prikkelbaarheid bij depressie: Bij depressie komt het vaker voor dat je je irriteert en prikkelbaar bent. Je kunt dan kwaad worden om alles. Het hoeft niets groots te zijn. Je kan bijvoorbeeld kwaad worden om een jas dat aan een stoel hangt. Deze gevoelens worden ook ‘onlustgevoelens’ genoemd. De irritatie lijkt een soort gewoonte te worden. Er is een diepere oorzaak voor de irritatie en prikkelbaarheid, namelijk een depressie.
- Schuld en angst bij depressie: Iedereen voelt zich wel eens schuldig. Bijvoorbeeld als ze hun huwelijksverjaardag zijn vergeten. Als je een depressie hebt, zal je denken dat ‘alles wat fout gaat’ jouw schuld is. Je ziet geen positieve dingen meer. Mensen zijn ook wel eens bang. Bij depressie ervaart men angsten, waarvoor geen duidelijke rede is. Anderen herkennen hier geen rede tot angst in. Bij depressie kan je bijvoorbeeld angstig worden omdat je boodschappen moet doen.
Lichamelijke symptomen van depressie
- Gespannenheid bij depressie: Sommigen kunnen zich erg gespannen voelen als ze een depressie hebben. Ze kunnen dan veel stress ervaren. Zelfs wanneer je alleen bent, kan je je onder druk voelen staan bij depressie. Je hebt klamme handen, een versnelde hartslag en je voelt je benauwd. In gezelschap wordt dit gevoel vaak nog erger. Zeker wanneer er iets gepresteerd moet worden. Deze gespannenheid kan leiden tot klachten als hoofdpijn, een drukkend gevoel op de borst of maagklachten.
- Slaapproblemen bij depressie: Mensen met depressie kunnen problemen hebben met inslapen en doorslapen. Je ligt te piekeren en woelen, waardoor je moeilijker inslaapt. Als je dan eindelijk inslaapt, slaap je licht en word je steeds weer wakker. Je voelt je niet uitgerust. Het kan ook zijn dat je goed inslaapt, maar te vroeg wakker wordt. Hierdoor heb je korte nachten. Ook dit laatste zal leiden tot een slaaptekort.
Cognitieve symptomen van depressie
- Negatieve zelfreflectie bij depressie: Niemand vindt zichzelf perfect. Iedereen wil wel iets veranderen. Toch zijn de meesten enigszins tevreden met zichzelf. Bij depressie denk je buiten proportioneel negatief over jezelf. Je voelt je waardeloos en lelijk. Je kunt je bijvoorbeeld onaantrekkelijk, stom, oninteressant, ... vinden.
- Onzekerheid bij depressie: Doordat je negatief denkt over jezelf, word je erg onzeker. Als je jezelf lelijk vindt, is het moeilijk om in een zaal vol met mensen binnen te lopen. Je hebt dan het gevoel dat alle blikken op jou gericht zijn, terwijl dit werkelijk niet zo is. Ook in andere situaties trek je niet graag enige aandacht. Bijvoorbeeld tijdens de les durf je geen vraag te stellen. Je bent bang om voor schut te staan en dat de anderen je zullen uitlachen.
Mijn Kwartier
Wij ontwikkelden het online zelfhulpprogramma ‘Mijn Kwartier’ om depressie, burn-out en stress online te behandelen. Je wordt dagelijks 15 minuten begeleid met oplossingsgerichte vragen, die je helpen nadenken over wat helpt. In een reeks videofilmpjes leggen onze artsen je uit hoe je depressie kan herkennen, aanpakken en voorkomen. Daarenboven stuurt dit programma je ook een wekelijke verslag met je evolutie. Dit kan je met je arts bespreken. Zo blijft ook hij/zij op de hoogte van je vooruitgang, als jij dat wil.
Je kunt ook familieleden uitnodigen. Wij leren hen hoe zij je kunnen steunen. We helpen hen om jou beter te begrijpen. Je bent niet verplicht om hen uit te nodigen. Je kunt dit ook alleen aanpakken.
Ben je depressief?
We hebben een gratis depressietest ontwikkeld die meet of je depressief bent. Je krijgt een twintig-tal vragen, waarop je moet antwoorden of deze vragen op jou van toepassing zijn. Na het invullen van de laatste vraag, worden jou scores meteen berekend!