Omdat depressie een alom gekend begrip is in onze maatschappij, kennen mensen enkele symptomen van depressie. Depressie wordt steeds meer als ziekte bekeken en door meer mensen erkent.

Ondanks deze bekendheid, kan het moeilijk zijn om te beginnen aan je zoektocht naar symptomen depressie. Wanneer heb je nu een depressie en als je eventueel een diagnose depressie hebt, hoe kan je deze symptomen nu behandelen? Dit artikel beschrijft de symptomen depressie, beschrijft de diagnose depressie aan de hand van de DSM-IV, een alom gehanteerd diagnose-instrument en geeft je tips omtrent welke behandeling je kan kiezen. Vergeet ook niet de gratis depressie test te doen op het einde van het artikel om jouw symptomen depressie te meten.

Symptomen depressie? Wat zijn de symptomen van depressie?

Allereerst wordt depressie gekenmerkt door een somber gevoel. Zelfs als je iets grappig meemaakt, kan je amper lachen. Je zou het liefst de hele dag in bed blijven liggen en hebt niet veel zin om iets te doen. Je piekert bijna iedere moment van de dag, zowel dag als nacht. Doordat je brein oververmoeid is door het piekeren, heb je ook moeite om in slaap te geraken.

Daarenboven zal je merken dat je vaker huilt en je jezelf ook meer zal afzonderen. Niet enkel op het werk, maar ook onder vrienden en familie. Als zij voorstellen om iets te doen, wil je zo liefst mogelijk ‘nee’ zeggen. Eventuele hobby’s lijden vaak ook onder de depressie. Zeker actieve hobby’s dalen sterk als je depressief bent.

Symptomen depressie? Wanneer heb ik depressie?

Om van depressie te spreken, moeten er volgens de DSM-IV minstens 5 of 6 symptomen depressie aanwezig zijn, minstens voor een periode van 2 weken. De symptomen depressie mogen daarenboven niet veroorzaakt worden door het overlijden van iemand of door een verslaving. Daarnaast dient onderscheid gemaakt te worden met fysieke oorzaken. Zij mogen de symptomen depressie niet veroorzaken.

Symptomen depressie? Hoe behandel ik ze ?

Symptomen depressie kan je op verschillende manieren aanpakken. Zo kan je langs gaan bij een psychiater, die je eventueel antidepressiva kan voorschrijven. Daarnaast kan je ook terecht bij een psycholoog, die je een therapeutische behandeling kan geven. Cognitieve gedragstherapie één van de meeste effectiefste stromingen tegen symptomen depressie.

Naast deze opties, is er ook nog een andere mogelijkheid beschikbaar. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, geïnspireerd op cognitieve gedragstherapie, dat je van thuis uit kan volgen. Het programma kan een behandeling voor lichtere depressies vormen en een aanvulling op therapie bij zwaardere depressies.

Symptomen depressie? Doe de depressie test!

Om te weten in welke mate jij aan symptomen depressie lijdt, kan je hier altijd gratis de depressie test doen!