Vermoeidheid lijkt vaker voor te komen tijdens bepaalde periodes dan andere. Zo hebben bijvoorbeeld meer mensen last van vermoeidheid tijdens de winter als tijdens de zomer. De seizoenen zijn echter niet de enige indicatie van wanneer mensen in het algemeen meer last hebben van vermoeidheid. Er bestaan namelijk veel verschillende oorzaken van vermoeidheid. Veel van deze oorzaken zijn terug te vinden bij een groot deel van de mensen, die lijden aan vermoeidheid.

Het kan daarom interessant zijn de oorzaak van jouw vermoeidheid te kennen en te begrijpen om vervolgens op zoek te gaan naar een oplossing. We willen echter wel vermelden dat het kennen van oorzaken van vermoeidheid nuttig kan zijn, maar niet noodzakelijk is om eventueel stappen te ondernemen in het aanpakken van je vermoeidheid.

Vermoeidheid? Wat zijn mogelijke oorzaken van vermoeidheid?

Vermoeidheid kan in veel vormen voorkomen. Zo kan het ook verschillende oorzaken hebben. Een van de grootste boosdoener is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat ons lichaam moeite heeft met tot rust te geraken en is dus frequent gelinkt met slaapproblemen. Zo kan het zijn dat je laat in de avond nog ligt te piekeren in je bed aan wat je de dag erna allemaal dient te doen. Naast de eerder aangehaalde seizoenenfactor kan dus ook stress zorgen voor periodes van vermoeidheid.

Een andere factor, die valt onder oorzaken van vermoeidheid, is depressie. Ondanks mensen de tendens hebben veel in bed te liggen tijdens een depressie, wil dit niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk rust vinden. Ook hier is vaak je brein uitgeput van gepieker en lig je eerder in bed door uitzichteloosheid dan dat je echt kan rusten.

Vermoeidheid? Hoe behandel je oorzaken van vermoeidheid?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt symptomen van vermoeidheid aan te pakken en te verminderen. Door therapeutische technieken leert het programma je meer inzicht te krijgen in de mechanismes achter vermoeidheid, leert het je gezonde gewoontes inbouwen zodat je vermoeidheid symptomen en ook oorzaken van vermoeidheid effectief kan behandelen.

Vermoeidheid? Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate bepaalde oorzaken van vermoeidheid een invloed hebben op jouw dagelijkse leven? Doe dan hier de gratis vermoeidheid test!