Voel je je soms depressief? Ben je vaak somber en heb je steeds minder momenten dat je je gelukkig voelt. Het kan zijn dat je depressief bent. Ondanks dat depressie voornamelijk gekenmerkt wordt door een somber gevoel, zijn er veel meer andere symptomen die je kan ervaren als je depressief bent. Dit artikel heeft het doel de symptomen van depressie op een rijtje te zetten, behandelingsmethode voor te stellen en als laatste je een test te laten zien waar jij kan test wat jouw persoonlijk depressieniveau is.

Depressief? De symptomen van depressie

Het hoofdkenmerk van depressie is het somber gevoel. Je hebt vaak het gevoel dat je emoties afgevlakt zijn en dat je niets meer kan voelen, inclusief geluk. Na een tijdje zal je ook merken dat het steeds moeilijker is om je gelukkig te voelen. Mensen met depressie piekeren daarenboven vaak. Vaak over wat ze die dag allemaal verkeerd hebben gedaan of wat er allemaal misgelopen is. Bij die gedachten wil je dan vaak zoeken naar een oplossing om beter te worden ,maar je gedachten gaan zo snel dat je vaak niet op een oplossing zal komen.

Na een tijdje zal je vaak merken dat je hersenen nog moeilijk tot rust komen. Je legt namelijk voortdurend druk op hersenen en bent het grootste deel van de dag bezig met situaties of mensen te overdenken. Na een tijdje zal je merken dat je problemen krijgt met je aandacht en je geheugen. Je kan je aandacht niet meer zo lang bij iets bijhouden, omdat je hersenen vermoeid zijn. Ook je geheugen wordt vaak vertroebelt. Je kan je steeds moeilijker dingen herinneren. Dit kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat je meer stress krijgt en dat je depressiever wordt.

Als je depressief bent, ben je ook vaak geestelijk vermoeid. Dit kan soms ook tot lichamelijke vermoeidheid leiden, omdat je piekergedachten er vaak voor zorgen dat je niet meer goed kan slapen. Je kan moeilijk inslapen en hebt soms ook problemen met doorslapen. Ook een veel voorkomend symptoom van depressie, is dat je geen zin in seks meer hebt. Doordat je nog weinig emoties ervaart of wil ervaren, neemt ook vaak je zin voor seks af.

Depressief? Online zelfhulpprogramma tegen depressie

Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier is ontwikkeld om je te ondersteunen in het aanpakken van stress, depressie en angst. Het begeleidt je stapje voor stapje anders te leren denken en het helpt je ontdekken wat jou gelukkig maakt.  Na een tijdje zal je merken dat je beter kan slapen en de overbelasting van je hersenen afneemt.  Om het maximale effect van het programma te ondervinden, kan je best het programma dagelijks volgen.

Depressief? Doe de online depressietest!

Mijn Kwartier bevat een gratis online depressietest, die jouw mate van depressie kan meten. Na het invullen van 21 korte vraagjes krijg je meteen pagina met daarop jouw persoonlijke scores!