Psoriasis is een huidziekte, een chronische immuunziekte, die veroorzaakt wordt door een verstoring in het immuunsysteem. Wat bedoelen we nu met verstoring in het immuunsysteem? Dit kan betekenen dat het immuunsysteem verlaagd is of dat er tijdelijk iets voor zorgt dat we een lager immuunsysteem hebben. De oorzaak van deze verlaging of tijdelijke verstoring kan veel verschillende dingen zijn. In dit artikel sommen we oorzaken van psoriasis op en zullen we behandelingsvormen tegen oorzaken van psoriasis opsommen.

Oorzaken van psoriasis? Genen!

Vaak wordt er een link gevonden tussen mensen met psoriasis en een genetische zwakheid voor ziekten met betrekking tot de huid. Dit wil zeggen dat sommige mensen geboren worden met de mogelijkheid sneller huidziektes te ontwikkelen. We zien dus dat mensen met deze genen ook vaker psoriasis zullen krijgen.

Oorzaken van psoriasis? Stress!

Buiten genen kan ook de omgeving invloed hebben op je immuunsysteem. Bijvoorbeeld als het plots veel kouder wordt, verzwakt je immuunsysteem en heb je een grotere kans op het krijgen van ziektes. Maar verder kan stress er ook voor zorgen dat je immuunsysteem chronisch verzwakt. Stress verdwijnt namelijk niet snel en zal ervoor zorgen dat zowel je geest als lichaam uitgeput geraakt. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor ziektes en kan ook psoriasis tot uiting komen. Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het het immuunsysteem chronisch verlaagd, waardoor je dus lange tijd vatbaarder bent om ziektes te krijgen. Zelfs als je van psoriasis verlost bent, kan het zijn dat door stress de kans dat het terugkomt groter is.

Oorzaken van psoriasis? Hoe pak ik het aan?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken van mentale factoren die je immuunsysteem chronisch kunnen verlagen, zoals stress. Het helpt je deze factoren buiten spel te zetten, zodat de kans dat je psoriasis krijgt of het terug kan komen vermindert. Als je aan jezelf werkt door je mentaal stabiliteit te bieden, volgt je lichaam mee en zal je merken dat je immuunsysteem kan verhogen.

Oorzaken van psoriasis? Doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op het ontstaan van ziektes bij jou of op het ontstaan van psoriasis, doe dan hier de gratis online stresstest.